IZETBEGOVIĆ SA KOVAČA POSLAO OHRABRUJUĆE PORUKE: OVO ĆE BITI ZEMLJA U KOJOJ NEĆE BITI FAŠIZMA

Istrajali su oni koji su nas branili, borci Armije RBiH.

Bakir Izetbegović, predsjednik SDA za Hayat je govorio sa mezarja Kovači.

Uputio je iskrene čestitke povodom današnjeg praznika.

Prošlo je 79 godina otkad je potvrđena naša državnost i granice. Poslao je poruku građanima da ne budu pesimisti, i da još uvijek nije sve onako kako bi željeli da bude, ali se stvari kreću u tom smjeru, sporo, ali sigurno.

  • Imamo mir, stabilnost, imamo jedan usporen proces pomirenja, stabilizacije i normalizacije odnosa u BiH. Nastavit ćemo tako dok ne završimo posao. Ovo će biti zemlja u kojoj neće biti fašizma, u kojoj će se ljudi pomiriti, živjeti jedni pored drugih, jedni sa drugima kao što su uvijek i živjeli – poručio je Izetbegović.

Ističe da smo na jedan bolan način naučili da fašizam nikad nije dovoljno mrtav i da uvijek može nanovo da bukne.

  • Kada smo mislili da nema šanse tome, prije 30-tak godina, pokazalo se da itekako ima, i bio je možda i gori nego u vremenu od 1942. do 1945. Kulminirao je genocidom u BiH. To se ne može gurnuti pod tepih. Moramo biti svjesni te opasnosti. Moramo biti jedinstveni. Probosanske snage su dužne da zajednički rade na tome da se zla ne ponove, i da se proces pomirenja i stabilizacije nastavi Međunarodna zajednica mora biti odlučnija. Ne smije ići niz dlaku snagama koje destabiliziraju BiH, koje su rasističke, šovinističke. Ne smiju popuštati pred onima koji nagrađuju ratne zločince. To je moja poruka. Da budemo svjesni, da budemo budni i da držimo takve stvari u rukama, tu odgovornost, i da zajednički guramo naprijed – rekao je.

Dotakao se i Armije RBiH, za koju kaže da ne samo da nije radila sistematske zločine, nego ih je sistematski zaustavljala. Oni su se desili na nivou incidenta, tu i tamo. Ali su zatim bili sankcionisani od Sarajeva, pa nadalje, i to je ogromna razlika.

  • Na teritorijama gdje je bila Armija RBiH imamo BiH onako kako je u Mrkonjić Gradu definisana. U Sarajevu, Tuzli, Zenici… žive narodi i građani ravnopravno. Nema aparthejda kako gledamo u dijelu BiH koja se zove RS. Nemamo dvije škole pod istim krovom, kako to gledamo na teritorijama gdje je bila Herceg-Bosna. Trebamo biti ponosni na to i trebamo polagano širiti proces. U FBiH je skoro završen. Stvari idu sporo, ali u pravom smjeru. Morat ćemo se izboriti sa aparthejdom, sa teškom diskriminacijom koju Bošnjaci i Hrvati žive u RS. Tu očekujem da probosanske stranke i snage zajedno rade sa međunarodnom zajednicom, da ovo bude zemlja za primjer. BiH jeste Evropi bila zemlja za primjer. Zemlja u kojoj su živjeli različiti identiteti, različite kulture, različiti narodi živjeli stotinama godina. Treba da nam pomognu da to bude ponovo – rekao je za Hayat Izetbegović.

Za kraj je poručio: Bit će dobro, ako Bog da!

(N.H.)

Izvor: hayat.ba