Izetbegović: Ništa u BiH nije srpsko, osim naziva Republika Srpska

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović izjavio je u ponedjeljak u Sarajevu, upitan u vezi Programa reforme BiH, koje je usvojilo Predsjedništvo Bosne I Hercegovine na prošlosedmičnoj sjednici, da je Bosna i Hercegovina pozvana u decembru prošle godine da podnese prvi ANP i „na bazi njega je urađen ovaj materijal koji je podržao NATO, koji su podržale zemlje Kvinte, radile na tom materijalu zajedno s članovima Predsjedništva“.

Kako je rekao, tim dokumentom je deblokiran NATO put BiH koji je dugo bio u zastoju, deblokirana implementacija reforme odbrane, dakle pregleda odbrane, deblokiran je proces rada Parlamentarne skupštine BiH, formiranja nove strukture vlasti.

“To je jedan dobar dokument, dobar kompromis. Zahvaljujem se i Miloradu Dodiku što je na kraju krajeva imao snage da uradi takvu stvar”, naveo je Izetbegović.

Predsjedništvo BiH je 19. novembra donijelo odluku da će u NATO sjedište u Briselu dostaviti dokument Program reformi Bosne i Hercegovine, u roku od jednog dana nakon što Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH potvrdi imenovanje predsjedavajućeg i ministara Vijeća ministara BiH.

Upitan da prokomentira izjavu člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika da je ‘BiH zajednička, a Republika Srpska naša’, Izetbegović je istaknuo da je svaki pedalj ove zemlje zajednički, te da „ništa u Bosni i Hercegovini nije srpsko, osim naziva Republika Srpska“.

“A ne znam ni hoće li to tako ostati ako Dodik nastavi sa ovakvim izjavama”, kazao je Izetbegović.

Dodik je na konferenciji za novinare u Banjaluci, u nedjelju, izjavio da Bošnjaci „moraju da znaju da BiH nije njihova, ona je za sve nas u toj zemlji, Republika Srpska je isključivo naša“.