I SUTRA NESTABILNO UZ LOKALNO KIŠU I PLJUSKOVE, PA NAKRATKO DO VIKENDA STABILNIJE

Kiše i pljuskova je više bilo u prvom dijelu utorka, kada se u dijelovima Hercegovine, zapadne i sjeverozapadne Bosne skupilo većinom 10 do 20 mm padavina. U ostatku manje padavina, lokalno uz vrlo male ili nemjerljive količine.

Noć na utorka na srijedu(03.05.) donosi većinom suho i pretežno oblačno vrijeme. Kiša samo rijetko, i to uglavnom moguća lokalno u Hercegovini i na sjeverozapadu Bosne.

Od jutarnjih sati srijede sa jugoistoka će pristizati nove količine vlažnog i nestabilnog zraka. To će kasnije u nastaku dana uz pretežno oblačno vrijeme donijeti širom zemlje nalete kiše i pljuskova, uz pljuskove lokalno može biti grmljavine.

Visinsko strujanje će u srijedu postepeno okretati na sjeveroistočno, pa će biti malo svježije za razliku od danas. Dnevni maksimumi u srijedu 12 do 17, lokalno na sjeveroistoku Bosne do 19 stepeni. Jutro uz oblačnije vrijeme relativno toplo.

Četvrtak(04.05.) donosi postepen prestanak padavina. Padavine će najprije prestati u Hercegovini i na jugozapadu Bosne gdje će se već od jutarnjih sati djelimično razvedriti i tokom dana preovladavati pretežno sunčano vrijeme. U ostatku zemlje veći dio dana pretežno oblačno vrijeme uz lokalno kišu ili kratkotrajne pljuskove. U četvrtak prema kraju dana i navečer prestaju padavine posvuda uz postepeno smanjenje oblačnosti, najprije na sjeverozapadu a kasnije postepeno i ostalim krajevima.

U četvrtak najtoplije na jugu, u Hercegovini, gdje će biti sunčanije i uz dnevne maksimume 16 do 20 stepeni. U ostatku zemlje podjednako toplo kao u srijedu, 12 do 17 stepeni.

Petak(05.05.) donosi više sunčanog vremena, ali ne i posve stabilno vrijeme. Sredinom dana i poslijepodne u dijelovima zapadne, centralne, istočne Bosne i u Hercegovini razvojem oblačnosti rijetko su mogući kratkotrajni pljuskovi.

U subotu(06.05.) nakon sunčanog jutra i prijepodneva kasnije nestabilno u većem dijelu zemlje. Usljed približavanja frontalnog poremećaja sa sjeverzapada, u subotu poslijepodne lokalno pljuskovi i grmljavina uz moguće i nevrijeme.

Petak i vikend topli uz temperature većinom oko 20 stepeni, lokalno mogu će i do 24 stepena.

Izvor: hayat.ba