I Memorijalni odbojkaški turnir Erna Sinanović: ŽOK POLO, Kula Gradačac, Bosna Kalesija i reprezentacija BiH igraju u čast najbolje sportistkinje Kalesije

5. januara 2018. godine hiljade građana Kalesije, kao i sportskih prijatelja iz cijele BiH, je bilo na posljednjem ispraćaju Erne Sinanović, kojoj je klanjana dženaza i obavljen ukop u rodnim Miljanovcima kod Kalesije.
Erna je poginula u večernjim satima 3.januara, u stravičnoj saobraćajnoj nezgodi, kada su život izgubile i dvije saputnice iz automobila, Ajiša i Ajša Hamzić.

Erna Sinanović (1982. – 2018.) je najbolja sportistkinja koju je Kalesija ikada imala. Prerano nas je napustila da bi dobila priznanje u svoje ruke, ali njen lik i djelo su zlatnim slovima upisani u povijest sporta u Kalesiji, ali i u BiH.

Karijeru je počela u ŽOK POLO, gdje je bila dio bajkovite sportske priče kada je Kalesija dominirala ženskom odbojkom u BiH, osvajajući državna prvenstva i Kup takmičenja. Karijeru je nastavila u OK Kula Gradačac, gdje je nastavila nizati uspjehe iz ekipe POLO, a pored toga je uspješno nosila dres reprezentacije Bosne i Hercegovine.
Pred kraj karijere se vratila u rodnu Kalesiju, u dres ŽOK Bosna Kalesija, nastupajući sa mlađim igračicama koje su odbojku zavoljele upravo gledajuću Ernine utakmice u ekipi POLO. Iako se opraštala od odbojke, Erna je na poziv trenera često oblačila dres ŽOK Bosna samo kako bi svojim iskustvom i odbojkaškom genijalnošću pomogla ekipi, pa je i bez treninga, i napuštajući radno mjesto u firmi ‘Plastikal’ često rješavala utakmice u korist svoje ekipe. I u slobodno vrijeme je bila uz odbojkašku loptu, vodeći Školu odbojke u ŽOK Bosna Kalesija.

Kalesija je tek nakon prerane Ernine smrti mogla svjedočiti koliko je bila cijenjena u sportskim krugovima. Na njenu dženazu je došao veliki broj kolega tokom karijere, ali i ostalih sportista iz cijele BiH.
Nakon Ernine smrti u Kalesiji je proglašen i Dan žalosti. Na Dan Općine Kalesija (23.maja) Erna je postuhumno odlikovana najvećim priznanjem Općine – Plaketa sa zlatnim grbom.
Sportski savez Općine Gradačac je posthumno odlikovao Ernu. Uradio je to i Sportski savez Bosne i Hercegovine.
Bilo je i prijedloga da se po Erni nazove i Sportska dvorana u Kalesiji, koja je još uvijek u izgradnji. Da se jedna od ulica nazove njenim imenom…

Ustvari, Kalesijci će dugo godina imati zadatak da “vrate” Erni onoliko koliko je ona dala Kalesiji.

  • – Da će Kalesijci organizirati Memorijal u čast Erne Sinanović, bilo je samo pitanje vremena.
    Proteklih dana članovi uprave ŽOK Bosna su, uz odobrenje porodice Sinanović, počeli zvaničnu priču oko odigravanja I Memorijalnog odbojkaškog turnira, koji bi postao tradicija.
    Formiran je Organizacioni odbor, koji je odredio datum odigravanja turnira – 05.01.2019. (subota), što je tačno godina dana od dženaze i ukopa Erne Sinanović.

Organizacioni odbor je pred sebe postavio zadatak da organizira odbojkaški turnir na kojem bi učestvovale ekipe za koje je Erna nastupala tokom karijere; ŽOK POLO, OK Kula Gradačac, ŽOK Bosna, kao i jedna od ženskih selekcija reprezentacije BiH.
Pored samog odbojkaškog turnira, koji će okupiti i nekadašnje Ernine saigračice, planirane su i druge aktivnosti kojima će se na dostojanstven način odati počast pred likom i djelom najbolje sportistkinje Kalesije.

Organizacioni odbor poziva sve one koji žele dati svoj doprinos organizaciji turnira da to urade kontaktirajući upravu ŽOK Bosna Kalesija.
Također, pozivaju se i svi Kalesijci, kao i svi ljubitelji sporta, da 05.01.2019. svojim dolaskom pokažu da će lik i djelo Erne Sinanović i dalje živjeti u Kalesiji.

Više informacija o satnici događaja 05.01.2019. će biti poznato uskoro.
Sve novosti oko I Memorijalnog turnira u čast Erne Sinanović možete pratiti na Facebook stranici
ERNA Sinanovic – in memoriam 1982-2018.

(Kalesijski.ba)