Godišnjica bitke na Lisači: Velika pobjeda Armije RBiH izvojevana na Dan državnosti

Veličanstvena bitka na Lisači, na planini Majevica, koja je pokazala dostojantvo i hrabrost bosanskog vojnika, te pravo lice Armije Rebublike Bosne i Hercegovine, završena je na današnji dan prije 21 godinu.

Bitka je počela 8. novembra, i od tada su pripadnici Armije R BiH 17 dana držali u okruženju 75 srpskih vojnika. Nakon velike borbe, koja je trajala punih sedamnaest dana, 61 srpski vojnik se predao, a Armija R BiH je 25. novembra, na Dan državnosti Bosne i Hercegovine, zauzela jedan od najvažnijih lokaliteta.

Šemsudin Muminović, legendarni komandant 206. viteške brigade, jedan od glavnih aktera bitke, koji je tokom pregovora o predaji srpskim vojnicima garantovao slobodan prelazak, u ranijim izjavama je kazao da se radi o značajnom datumu u historiji Armije R BiH. Muminovićevi pregovori (ima plavi kačket) su zabilježeni i na historijskim snimcima.

Prema njegovim riječima 241. kalesijska brigada je imala zadatak da “presiječe Lisaču na pravcu Male Jelice“, što je uspješno i uradila.

– Ostala je sama Lisača. Računalo se da će se vojnici predati, da će Lisača pasti. Tu su, pored 241. bile 242. oslobodilačka zvornička, 206. viteška i 1. teočanska, naravno uz učešće 205. kalesijske brigade. Kako su tekla dejstva, ljudi se nisu htjeli predati, onda je pridodavano još jedinica iz 2. korpusa – ispričao je Muminović, navodeći da je Lisača bila spona između Istočno-bosanskog korpusa Bijeljina i Drinskog korpusa.

– To je izuzetan strateški položaj. Kada je Lisača zauzeta, prekinuta je veza između dva kurpusa – kazao je on.

Predaju srpskih vojnika je zabilježila kamera, a ovaj historijski snimak pokazuje pravu sliku Armije R Bosne i Hercegovine.

– Možete vidjeti odnos prema ratnom zarobljeniku koji dolazi i sjedi pored nas i jede. Možete vidjeti, kada su skinuli uniformu onom jednom vojniku i kada sam odma naredio da vrate. Bio je odnos po Ženevskoj konvenciji. Nijedan ratni zarobljenik nije maltretiran, udaran – kazao je komandant.

Također, u drugom video snimku, koji je također nastao na Lisači, srpski vojnici su preko megafona obaviješteni da su okruženi bosanskom vojskom.

– Gospodo srpski vojnici koji se nalazite na objektu Lisača, okruženi ste jedinicama Armije Republike Bosne i Hercegovine. Pozivamo vas da se predate i bit će vam garantovana sigurnost vaših života. U protivnom, ako se ne predate, upotrijebit ćemo sva raspoloživa sredstva – rečeno je tada.