GODINU DANA OD NEZAPAMĆENE TRAGEDIJE: Otišli na doček pa se ugušili gasom, OSAM tinejdžera izgubilo život

Ovaj nesretan slučaj koji je odnio osam mladih života pre godinu dana rastužio je kako Bosnu i Hercegovinu, tako i cijeli Balkan. Tijela nesretnih tinejdžera, koji su imali svega 19 godina, pronašle su komšije koje su primetile da novogodišnjeg jutra niko ne izlazi iz kuće, niti se javlja na mobilni telefon. Tada su nastradali Ivan Miličević, Stipe Romić, Mirela Rezo, Žana Pavković, Mia Soldo, Stipe Pavković, Marija Pavković i Stjepan Jukić.

– Oni su s još šestoro prijatelja proslavljali doček Nove godine, ali su njihovi drugovi u nekom trenutku prešli u drugu vikendicu da spavaju. Upravo su ih oni i pronašli mrtve – prenijeli su tada mediji. Tinejdžeri su se tada ugušili od trovanja ugljen-monoksidom.

– Agregat pomoću kojeg su se grejali nalazio se u ostavi na sjevernoj strani vikendice. U toj prostoriji jedna vrata su bila zatvorena, druga odškrinuta, a prozor se nalazio prekoputa prostorije u kojoj su tela nađena. Na uviđaju je utvrđeno da je prozor bio poluotvoren, pa se vjeruje da su ugljen-monoksid i izduvni gasovi na taj način ušli u sobu i ugušili mlade – rekao je tada sagovornik bosanskih medija i dodao da je scena kada su roditeljistradale djece došli i vidjeli šta ih je snašlo bilo izizetno potresno.

Kako su stradali

Gas ušao kroz prozor

* Agregat pomoću kojeg su se grijali nalazio se u ostavi na severnoj strani vikendice

* U toj prostoriji jedna vrata su bila zatvorena, druga odškrinuta, a prozor se nalazio prekoputa prostorije u kojoj su stradali

* Na uviđaju je utvrđeno da je taj prozor bio poluotvoren

*Vjeruje se da su ugljen-monoksid i izduvni gasovi na taj način ušli u sobu i ugušili mlade

Ugljen-monoksid

Tihi ubica

* Ugljen-monoksid je gas tzv. tihi ubica, nevidljiv je, bez boje, ukusa i mirisa

* U zatvorenom prostoru djeluje smrtonosno

* Otrovana osoba ne može odmah da prepozna simptome, jedino će tijelo reagovati na njih

* Djeluje na crvena krvna zrnca i na hemoglobin u krvi, vezujući kiseonik

Izvor: haber.ba