(FOTO)Kalesija: Promovisana knjiga poezije “Vjetrova dom” autorice Amele Aščić-Delić

Sinoć, u četvrtak, 20. oktobra, 2022. godine, u galerijskom prostoru kalesijskog BKC-a promovisana je zbirka poezije „Vjetrova doma“ Amele Aščić-Delić. Osim autorice, o knjizi su govorile i mr. Mirela Karahasanović i Emina Kasupović. Moderatorica je bila Almedina Suljić-Nukić, a stihove iz zbirke “Vjetrova dom” govorile su studentice studentice Filozofskog fakulteta u Tuzli, te Hamza i Lamija Mešić, učenici OŠ Rainci Gornji.

– Autorica u svojim pjesmama nastoji prodrijeti u prirodu svijesti, emocija, tražeći riječi kojima bi ih najbliže opisala. U prilog tome govori i dominacija pojma duše. Vrijednost poetskog izraza Amele Aščić-Delić upravo je u odvažnosti da poezijom otključa vrata čovjekovog unutarnjeg svijeta, da poezijom progovori o onome o čemu ljudi najmanje žele da govore, a to su vlastite emocije, strepnje, nade, želje, ukratko da govore o samima sebi, kazala je,između ostaloga, mr. Mirela Karahasanović, koja je na početku kazala i da  zbirka poezije „Vjetrova dom“ predstavlja novu zvijezdu u galaksiji svijeta poezije.

Emina Kasupović je kazala da je autorica ovom zbirkom svim čitaocima otvorila svoju dušu.

– Započinjanje ovog govora nije lagan proces. Pričati o Amelinoj knjizi je zagrli san jedne duše koja je sebe protkala u svakoj napisanoj riječi.Naši preci da bi olakšali razlikovanje jednih od drugih odlučili su da sebi stvore imena.Imenovanje stvari je ponekad zahtjevan posao.Knjiga Vjetrova dom nosi posebno i autentično ime koje nam otvara vrata u novi svijet autorice, svijet istraživanja, učenja i upoznavanja svoga ruha.Poput vjetrova koje Kur’an opisuje, knjiga kroz percepciju milosti i pravde, ogoljeva svoje nutrine i daruje nam pogled u dubine prostornih i vremenskih procesa promjenljivosti.Dah je simbol vjetra u našem tijelu i nemoguće ga je odvojiti od života.Autorica nas kroz knjigu prihvata u pet soba svoga srca.U svakoj sobi nam predstavlja nekoliko pjesama u kojima zajedno s nama kreće na put otkrivanja života nade, slobode, ljubavi i istine.Svaka knjiga je događaj. Ovu preporučujem jer sa sobom nosi transformacijsku notu ljudskosti, istakla je Emina Kasupović.

Ovo je prva knjiga Amele Aščić-Delić, asistentice na Filozofskom fakultetu u Tuzli.

– Zbirka Vjetrova dom je djelo nastalo iz potrebe da na papir iznesem svoje emocije godinama nakupljane u duši. Podijeljena je na pet poglavlja koja su, svako za sebe, priča o etapama kroz koje u životu prolazimo, ali iz kojih izlazimo uvijek sretniji, mudriji, vedriji. To je zbirka o traganju, jer život jeste traganje za istinom, za Bogom, i ljepota njegova je upravu u trajanju potrage koja ne može završiti ovdje na ovom svijetu. Zbirka obiluje simbolima iz Kur’ana i prirode, a naslov Vjetrova dom govori o planini Prenj koja je stjecište vjetrova, ali i simbol ljubavi koja je neuništiva i koje ima dovoljno za svakog. Iako mnogo nas voli Prenj, to ne umanjuje njegovu veličinu, ni našu ljubav prema njemu. A ljubav je slobodna, kao i Prenj, da dospiješ do vrha moraš razumjeti, poštovati, i ići polahko, kazala je autorica.

Na početku promocije kalesijska likovna umjetnica Admira Ramić-Idrizović poklonila je Ameli Aščić-Delić jednu svoju umjetničku sliku. Promocija je održana u okviru manifestacije „IKRE 2022“.

The post (FOTO)Kalesija: Promovisana knjiga poezije “Vjetrova dom” autorice Amele Aščić-Delić appeared first on Kalesijski.ba.

Source: Kalesijski.ba

Drugi čitaju:

Izvor https://tkportal.ba/