Evo zašto vam je menstruacija obilnija nego inače

Teško je definisati “normalno” kada je u pitanju količina krvarenja koju doživaljavate tokom menstruacije. To je zato što postoji mnogo varijacija, od žene do žene, u smislu volumena. I, govoreći o određenim količinama (kao što su količina mililitara krvi koju žena prosječno izgubi toko menstruacije), neće vam pomoći da znate da li je vaše krvarenje obilno.

Menstruacija se smatra obilnom kada traje duže od osam dana ili ako uključuje mijenjanje dva higijenska uloška (jer su previše natopljeni krvlju) u roku od jednog sata, a četiri sata zaredom. Najvažnija stvar koju je potrebno da se zapitate jeste da li postoji promjena kod krvarenja – da li je ono obilnije nego inače.

Ako je odgovor na to pitanje pozitivan, a naročito ako primjećujete slabost, umor, osjetljivost na svjetlost ili lupanje srca, potrebno je da se hitno obratite doktoru. Moglo bi biti da to nije ništa, ali bi moglo biti i znak određenih zdravstvenih problema.

Kakvih problema? Nastavite čitati.

Fibroidi materice


Ovo su mali, benigni (nekancerogeni) tumori koji se javljaju u mišićnom zidu materice. Čak do 70% žena će imati jedan ili više fibroida do pedesete godine života, a obilno menstrualno krvarenje najčešći je znak da ih imate. Krvarenje između ciklusa, grčevi i bol u donjem dijelu stomaka takođe mogu biti neki od simptoma.

U zavisnosti od toga koliko fibroida imate i gdje su smješteni, liječenje se kreće od toga da se ne radi ništa do histerektomije.

Polipi na materici


Ovdje je riječ o izraslinama veličine zrna grožđa koje se “granaju” iz tijela materice. Često su bezopasne, ali mogu uzrokovati neplodnost ili pobačaje. Iako mogu biti uzrok obilnog krvarenja, češće se povezuju sa neredovnim menstruacijama ili krvarenjem između ciklusa.

Mogu se ukloniti, ali i liječiti lijekovima za hormonsku neravnotežu usljed koje polipi i nastaju.

Endometrijska hiperplazija


To je, u osnovi, pretjerani rast endometrija ili obloge materice. U nekim slučajevima, hiperplazija može povećati rizik od raka endometrijuma ili materice. Opet, jedan od glavnih krivaca za nastanak hiperplazije je hormonska neravnoteža.

Višak estrogena, bez dovoljnog nivoa progesterona, može dovesti do hiperplazije i uopšte nije rijetkost da se ona pojavi i kod žena koje su u postmenopauzi, kada se ovulacija zaustavi i tijelo više ne proizvodi progesteron.

Poremećaji krvarenja


Bilo koje oboljenje koje utiče na način na koji se krv zgrušava ili protiče, može uticati na obilno menstrualno krvarenje. Postoji mnogo takvih oboljenja, ali najuobičajenije je Fon Vilebrandov sindrom, a kojeg ima više miliona žena širom svijeta.

Ovo je nasljedno oboljenje, a ženama koje ga imaju nedostaje određeni tip proteina koji utiče na zgrušavanje krvi. Lako nastajanje modrica i često krvarenje iz nosa simptomi su koji se povezuju sa pomenutim sindromom.

Hormonska neravnoteža


Ukoliko bilo koji od hormona nije uravnotežen, to može dovesti do obilnog krvarenja. Estrogen se nakuplja na podlozi materice dok progesteron stabilizuje tu podlogu. Ukoliko postoji neravnoteža između ovo dvoje, to može prouzrokovati prekomjerno krvarenje.

Jedna od efikasnijih opcija liječenja je korištenje tableta za stimulaciju hormona (naravno, ovakvi tipovi lijekova se prepisuju od strane doktora).

To nije sve…


Rak, oboljenja jetre ili bubrega, endometrioza, infekcije karlice i oboljenja štitne žlijezde mogu uzrokovati neuobičajeno obilno krvarenje. I, naravno, ne možete isključiti ni trudnoću ukoliko ste žena u reproduktivnom dobu.

Prilično je nemoguće da sami dijagnostikujete većinu ovih oboljenja na osnovu samih simptoma. Dakle, u slučaju da doživljavate neuobičajeno obilno krvarenje, veoma je važno da se obratite doktoru.

Autor: minimagazin.info