Evo zašto se ne možete riješiti sala sa stomaka

Eliminisanje sala sa struka nije važno samo zbog “boljeg” izgleda. Višak masti u stomaku (posebno visceralna masnoća koja okružuje vaše organe) predskazatelj je srčanih oboljenja, dijabetesa tipa 2, insulinske rezistencije pa čak i određenih vrta raka.

Ukoliko ishrana i vježbanje nisu uradili baš tako mnogo u smanjenju obima vašeg struka, onda vaši hormoni, starosna dob i drugi genetski faktori mogu biti razlog. Evo koji mogući razlozi mogu uticati na to zbog čega ne možete eliminisati salo sa područja stomaka.

Starosna dob


Kako starite mijenja se i način da koji vaše tijelo dobija ili gubi kilograme. I kod žena i kod muškaraca dolazi do opadanja metabolizma odnosno broja kalorija koje su tijelu potrebne da bi normalno funkcionisalo. A pored toga, žene se moraju nositi i sa menopauzom.

Ukoliko se žena deblja nakon menopauze, to je najčešće u području stomaka. U menopauzi dolazi do usporavanja proizvodnje hormona estrogena i progesterona. U međuvemenenu i nivo testosterona počinje da opada, ali sporije. Ove promjene hormona uzrokuju zadržavanje masnih naslaga na području stomaka.

Upražnjavate pogrešne vježbe


Svakodnevno trčanje odlično je za vaše srce, ali same kardio vježbe neće učiniti mnogo za vaš struk.

Potrebno je kombinovati pomenute vježbe sa vježbama koje uključuju tegove. Trening snage povećava mišićnu masu usljed čega vaše tijelo sagorijeva više kalorija.

Jedete previše prerađene hrane


Bijeli hljeb, čips i rafinisani šećeri povećavaju upale u vašem organizmu. Stomačno salo se povezuje sa upalama, a prevelik unos prerađenih namirnica ometa sposobnost elimisanja masnih naslaga sa stomaka.

Zdrave namirnice, kao što su voće, povrće i integralne žitarice sadrže mnoge antioksidante koji imaju antiupalna dejstva i one, zapravo, mogu spriječiti nastanak masnih naslaga na području stomaka.

Unosite pogrešne masti


Tijelo ne reaguje na sve masti na isti način. Istraživanja povezuju visok unos zasićenih masti (meso, mliječni proizvodi) sa povećanjem visceralnih masnoća.

S druge strane, mononezasićene masti (maslinovo ulje) i pojedine vrste polinezasićenih masti (omega-3 masne kiseline) imaju antiupalna dejstva u organizmu i, ako se unose u odgovarajućim količinama, mogu biti i više nego dobre za vaše tijelo. Ipak, imajte na umu da prevelik unos bilo kojih masti povećava unos kalorija i može uticati na povećanje tjelesne težine.

Pod stresom ste


Kratki rokovi, računi, djeca – šta god da je izvor vašeg stresa, njegove prevelike količine mogu uticati na teže eliminisanje masnih naslaga, posebno onih sa područja stomaka. I to se ne dešava samo zato što posežete za visoko kaloričnim namirnicama kada ste pod stresom, mada i to igra veliku ulogu.

To se dešava i zbog hormona stresa kortizola koji može povećati količinu masnih naslaga koje je vaše tijelo razvilo i uvećati masne ćelije. Veći nivoi kortizola povezuju se sa većim količinama visceralnog masnog tkiva.

Ne spavate dovoljno


Sedam do osam sati sna noću od velikog je značaja za vaše cjelokupno zdravlje, ali i za obim struka. Naime, ukoliko ne spavate dovoljno, podložniji ste unosu kaloričnije hrane tokom dana, ali i raznih grickalica.

Autor: minimagazin.info