Evo šta sve ciste na jajnicima mogu uraditi vašem tijelu

Iako je veoma mali broj žena koji ih nema (ili nije imao), ciste na jajnicima svakako mogu zvučati kao zastrašujuća pomisao. Dok su one, same po sebi, u najvećem broju slučajeva prilično bezopasne te mogu nestati “same od sebe”, bez ikakve hirurške intervencije, postoje i određeni načini na koje one mogu uticati na vaše tijelo. Evo o čemu se radi.

Mučnina


Istraživanja pokazuju da, ponekad, ciste na jajnicima mogu imitirati rane znakove trudnoće, a to ima veze sa efektom koji ciste imaju na hormonsku ravnotežu u tijelu.

Odlazak u toalet


Ciste na jajnicima mogu uticati i na probavu. To se dešava kada cista na jajnicima naraste do te mjere da pritiska crijeva i bešiku. Kada je sistem za izlučivanje van svoje optimalne funkcije, tijelo vas najčešće pokušava obavijesti o ovoj anomaliji putem bola.

Češće mokrenje


Velike ciste mogu imati ovaj efekat kada pritisnu bešiku, a usljed čega se smanjuje njena mogućnost zadržavanja urina. Sa smanjenom mogućnošću zadržavanja urina, dolazi do češćeg pražnjenja bešike. Problem se pogoršava kako cista raste.

Disanje


Postoje slučajevi gdje ciste narastu do te veličine da pomjere dijafragmu. To onda utiče na funkcionisanje sistema za disanje te na taj način prouzrokuje probleme sa disanjem.

Ciklus


Sama činjenica da se one nalaze na jajnicima ili u njima čini ih “sposobnim” za ometanje menstrualnog ciklusa. Ciste mogu uzrokovati jače krvarenje, kraći vremenski razmak između ciklusa, a ponekad i duži. Ovo se razlikuje od žene do žene.

Smanjena mogućnost začeća


Kod nekih žena, ciste na jajnicima smanjuju mogućnost ostanka u drugom stanju. Ponekad, ciste koje puknu naprave štetu na jajnicima, a u drugim slučajevima komplikacije, poput torzije jajnika, ometaju pravilno funkcionisanje reproduktivnog sistema žena. Komplikacije koje se razvijaju usljed cisti na jajnicima mogu zahtijevati i hiruršku intervenciju, a što može, takođe, smanjiti mogućnost začeća (naravno, u zavisnosti od vrste komplikacije).

Bolan odnos


Ciste na jajnicima čest su uzrok dispareunije (bola tokom polnog odnosa). S obzirom na to da su ciste strana tijela u vašem reproduktivnom sistemu, bol tokom ili nakon odnosa može biti rezultat njihovog pritiskanja na susjedne organe ili tkiva.

Određene kompleksne ciste mogu uzrokovati i druga stanja, kao što je endometrioza, a koja obično utiče na funkcionisanje reproduktivnog sistema. Pored toga, ciste na jajnicima mogu i da puknu, a usljed toga može doći do nastanka infekcije. Sve navedeno može uzrokovati bol tokom penetracije.

Bolna leđa


Ovo je uobičajen simptom postojanja ciste na jajnicima. U slučajevima kada žena ima ekstremno velike ciste, ali i višak kilograma, bol u leđima neminovna je pojava.

Osjetljive grudi


Ovo nije baš tako česta pojava, ali se dešava: neke žene imaju osjetljivije grudi zbog cisti na jajnicima. Ta osjetljivost veoma brzo prerasta u bol u predjelu grudi.

Nadutost


Ovo je jedan od ranih i najčešćih simptoma da žena ima ciste na jajnicima.

Autor: minimagazin.info