Evo kako da prepoznate da ste u perimenopauzi

Noćno znojenje i valunzi nisu jedini znaci da ste u perimenopauzi.

Imate preko četrdeset i dvije godine


Perimenopauza obuhvata prilično veliki dio života žene. Menopauza, najjednostavnije rečeno, označava period života nakon zadnje menstruacije. Prosječna starosna dob za menopauzu je pedeset i druga godina života; perimenopauza opisuje hormonske tranzicije koje vode do toga, a može biti proces koji traje i do deset godina.

Ako ste žena mlađa od četrdeset i dvije godine i doživljavate simptome perimenopauze, doktori smatraju da je riječ o preuranjenoj perimenopauzi (a vjerovatno će istražiti uzroke koji su doveli do toga), a ako imate preko četrdeset i dvije godine, to je sasvim uobičajeno, normalno i prirodno te nije loša stvar.

Trapavost (a za koju imate i dokaze)


Ispuštanje stvari, sudaranje sa komadima namještaja pa čak i iznenadni padovi mogu vas podsjetiti na tinejdžerske dane kada vam se tijelo mijenjalo u potpuno novo biće. A, to se ne razlikuje mnogo od onoga što vam se sada dešava.

Iako više ne dobijate na visini, vaše tijelo se ipak mijenja, a trapavost je jedan od znakova da vam se dešavaju perimeopauzalne promjene. Osim toga, fluktuacije hormona čine vašu kožu tanjom, a usljed čega dolazi do lakšeg i bržeg nastanka modrica.

Suve oči


Čudno, ali oči postaju jedno od prvih mjesta na kojima se hormonalne promjene počinju manifestovati, a pri tome ne mislimo samo na bore. Prekomjerno suve oči i promjene u vidu (kao što je prelazak od kratkovidnosti na dalekovidnost) uobičajeni su simptomi perimenopauze.

Zaboravnost


Zaboravniji ste nego inače? I za to možete kriviti hormone. Estrogen i progesteron moraju biti u ravnoteži, kako bi harmonično djelovali, ali kako žene stare tako dolazi i do prirodnog smanjenja progesterona, zbog izostanka ovulacije.

Višak estrogena pretvara se u hormon stresa, a što utiče na centar za pamćenje u mozgu. Upravo zbog tog razloga dolazi do zaboravnosti pa vam se ponekad može desiti (primjera radi) da tražite telefon dok vam je već u ruci.

Promjene raspoloženja


Česte i intenzivne promjene raspoloženja jedan su od najpoznatijih simptoma “životne promjene”. To se dešava iz razloga što je raspoloženje usko povezano sa fluktuacijom hormona. Umjesto da se krivite zbog preburnih reakcija, pokušajte da se smirite i da malo dublje ispitate šta je to što vam stvara nemir.

Debljanje u predjelu struka


Kako starite tako je i sasvim normalno da se debljate, ali to nije neizbježno. Žene, veoma često, na povećanje tjelesne težine gledaju kao na znak da se njihovo tijelo urotilo protiv njih, ali na to je potrebno gledati kao na odgovor i upozorenje tijela da je vrijeme da se vratite zdravim prehrambenim navikama.

To je način na koje vam vaše tijelo govori da se prema njemu više ne možete loše odnositi i da je zaista došlo vrijeme da ozbiljno povedete računa o svom zdravlju. Kako se metabolizam usporava sa starenjem, moraćete unositi manje kalorija (a i te koje budete unosili potrebno je da budu veoma hranjive, zasitne i zdrave), a sagorijevati više. U suprotnom, debljanje u predjelu struka je neizbježno.

Suva koža


Kako se nivo progesterona smanjuje tako dolazi i do razlaganja kolagena u koži, a usljed čega ona postaje tanja i suvlja. Što vam je koža svjetlija to ste i sklonije ovom efektu. Tokom perimenopauze, mnoge žene doživljavaju upalne procese na koži, perutanje kože, pojavu ekcema ili alergijskih reakcija.

Problemi sa spavanjem


Nesanica je glavi neželjeni efekat izostanka ovulacije. Progesteron je smirujući hormon pa kada se njegov nivo u tijelu smanji, možete se osjećati anksiozno. Samim tim, može doći i do nesanice.

Kriza srednjih godina


Unutrašnji efekat hormonskih fluktuacija može izbaciti žene iz “porodičnog transa”. Šta to znači? Neke žene mogu imati egzistencijalnu krizu, ispitujući se da li se njihov život svodi samo na to do sada. Međutim, to ne mora biti katastrofa – umjesto toga, ovo vrijeme možete posvetiti da se preispitate šta je to što želite uraditi samo za sebe, nakon godina koje ste proveli starajući se o drugima.

Ukoliko to sebi dozvolite, upravo to može biti presudna razlika između potencijalne histerije (poznate i pod nazivom “kriza srednjih godina”) i novog, uzbudljivog poglavlja u životu.

Ne osjećate se, uopšte, mnogo drugačije


Neke žene su i prilično iznenađene kada otkriju da, kako stare, ništa se tako dratično ne mijenja. Čule su strašne priče o valunzima i promjenama raspoloženja, ali one se s tim nisu susretale. Jedino što su primijetile je to da im koža postaje više izborana. Međutim, to nije samo puka sreća ili genetika.

Te žene su, obično, veoma zauzete, ostvarile su se u poslovnom svijetu i srećne su sa onim što imaju. To ne znači da im je život savršen, ali znači da su slušale svoje tijelo i da su vodile računa o sebi. Naša očekivanja i uvjerenja o starenju jača su od stvarnog procesa starenja. Perimenopauza može biti portal za najbolje i najispunjenije godine života.

Autor: minimagazin.info