EU sve teže nalazi kvalifikovane stručnjake: Nedostaje im 3,8 miliona radnika

Evropskoj uniji nedostaje tri miliona i 800 radnika, najviše medicinskog osoblja, stručnjaka i kvalifikovanih radnika metalske struke, kao i osoblje na području informativne tehnologije, pokazali su podatke statističke službe Eurostata.

Najviše, preko 1,2 miliona srednje i visokokvalifikovanih radnika traži Nemačku u svakoj od januara 2020. godine.

Ta mjera se odnosi na bezmalo sve zemlje izvan EU, uključujući Zapadni Balkan.

Naravno, posao će bez ikakvih prepreka odmah dobiti državnu članicu Europske unije.

Uz Njemačku, najviše novih radnika traži Velika Britanija, i do 851.000, Češka 271.000, Holandija 256.000, Poljska 156.000, Belgija 149.000. Znanstveni broj nepopunjenih bitnih radnih mjesta ima i Austriju 126.000, Španjolska 125.000, dok Švedska traži 103.000, a Mađarska 87.000 stručnjaka i kvalifikovanih radnika.

U analizi Eurostata se navodi da „preduzeća u EU imaju sve više muke da nađu radnike sa odgovarajućom stručnošću, a sve veći paradoks da obrazovani mladi iz zemalja Unije ne uspiju da nađu posao“.

Jedna od najvećih kompanija za regrutiranje radne snage na Zapadu, Menpauer, navodi da je potraga za radnim mjestom stalno u porastu i da je 45 kompanija u EU istrpe da nisu u stanju da rade profil zaposlenih sa odgovarajućom stručnošću.

Šta to tražiti evropske i najmoćnije svjetske privrede?

Menpauer objašnjava da se u ključnim svjetskim ekonomijama događaju bitne promjene i nove tehnologije, posebno vještačka inteligencija osjetno osvajaju prostor automatizacije, tako da se uskoro može očekivati ​​i takva tehnologija zamijeni ljude na mnoge radnim mjestima.

Potraga za stručnjake i za potrebe kompanije obučenim radnicima, međutim, još će potrajati, pored ostalog i zbog jenjavanja nataliteta koja je u velikoj meri u Evropi, pišu Nezavisne novine.

Menpauer ističe da raste tražnja za kvalifikovanim radnicima i to najviše električarima, variocima, mehaničarima, kao i valjano obučenim prodavcima, inženjerima, stručnjacima za automobile i tehnolozima svih profila.

Najveći nedostatak stručnjaka i radnika je u ekonomiji Njemačke, najmoćnije u Evropi, kad je riječ o informatičarima, čak i njemački jezik se stavlja u stranu i važno je samo da se dobro vlada engleskim.

Vodeća njemačka industrijska savezna država Baden-Virtemberg i njeno središte Štutgart su najviše pogođeni nedostatkom radne snage, jer su preduzeća koja traže preko 200.000 stručnjaka i kvalifikovanih radnika.

Prema procjenama njemačke vlade, starenje stanovništva će u Njemačkoj do 2030. izazvati manjak radne snage od osam odsto, digitalizacija industrije traži nove stručne profile i potragu za novim kadrovima uzrokuje i novu konkurenciju.

U njemačkoj industriji se trenutno nalazi veoma tražen fakultetski obrazovani inženjeri, informatičari, matematičari, stručnjaci za sajber bezbednost i zaštitu, kao i eksperti za vještačku inteligenciju.

Njemačkom društvu su takođe potrebni vaspitači u dečjim centrima i domovima za stare ljude, bolničari, kuvari, ugostiteljski radnici i pomoćno osoblje.

Traženi su i šoferi i magacioneri, a nužno je da ovi i pređašnji profili zaposlenih znaju, imaju potvrdu o položenom od države plaćenom B1 kurs njemačkog jezika, uz obavezu da, kad počnu da rade, nastave da uče da bi stekli više znanje B2 njemačkog jezika.

Da bi zaposleni dobio državno uvjerenje o dobrom znanju njemačkog potrebno je da položi visoki kurs C1.

Mjere njemačke vlade imaju za cilj da omoguće zapošljavanje i bar dijela imigranata, naročito njih oko 200.000 koji su zatražili politički azil u Njemačkoj.

(RTV Slon)

The post EU sve teže nalazi kvalifikovane stručnjake: Nedostaje im 3,8 miliona radnika appeared first on TK PORTAL.

Izvor: TKPortal.ba