Emina i Eldina odbile posao u Njemačkoj i ostale u Bosni i Hercegovini

Iako rijetki, primjeri mladih koji su imali mogućnost i ponude za odlazak, a odlučili su se za ostanak, ipak postoje. Možda je i to neka nada da nećemo postati zemlja staraca.

Svoju budućnost u BiH vide i dvije djevojke, Eldina Elšan i Emina Đokić, koje su zaposlenje našle odmah po završetku srednje škole. Njihov trenutni poslodavac je Đemila Talić-Gabriel, uspješna ambasadorka dobre volje Sigurne kuće u Sarajevu, čiji se suprug, australijski biznismen Chris Gabriel, odlučio da uzme državljanstvo BiH, u situaciji kada se mnogi odriču ove države.

– Završila sam školu za kozmetičkog tehničara u Sarajevu. Od 18. godine radim u struci. Ko zna i želi, bolju budućnost može izgraditi gdje god da se nalazi. Važno je biti dobar radnik, onda sebi možeš napraviti dobar život. Zbog toga sam i ja odlučila da svoj put nastavim u zemlji u kojoj sam se rodila. U mom poslu, konkretno, jako je važno što sam imala dobru praksu na samom početku, a to je osnova za dalji rad, rekla je Eldina Elšan, prenosi Srpskainfo.

Iste stavove dijeli i njena koleginica, Emina Đokić, koja se u srednjoj Medicinskoj školi školovala za fizioterapeutskog tehničara, nakon čega je obrazovanje nastavila u oblasti fizikalne terapije na Fakultetu zdravstvenih studija Univerziteta u Sarajevu.

– Poslom fizioterapeuta sam se počela baviti kroz praksu već u srednjoj školi, sa nekih 15 godina. S godinama se moje znanje nadograđivalo i usavršavala sam se kroz kasnije radno iskustvo. Radila sam u domovima zdravlja, spa centrima, a trenutno radim u beauty centru u kojem sam jako zadovoljna uslovima rada. Pohađala sam dosta edukacija i za kozmetičke i beauty tretmane lica. Ko hoće i zna da radi, ima želju za svakodnevnim usavršavanjem u onome što radi i voli, mislim da ima puno mogućnosti za razvoj i napredovanje i u BiH. Jedna sam od rijetkih koje odlazak, recimo, u Njemačku apsolutno ne privlači, od njihovog jezika pa nadalje, kaže Emina Đokić.