“Eko Zeleni” TK: Besplatan prijevoz građana do planina tokom kriznih dana zagađenja zraka

Ovih dana imamo pojavu lošeg kvaliteta zraka koji negativno djeluje na zdravlje stanovništva gradskih sredina. Naše udruženje često konsultuju građani u vezi lošeg kvaliteta zraka i šta se može učiniti za poboljšanje kvaliteta zraka u gradovima Tuzla i Živinice, odnosno koje bi trebalo mjere poduzeti u gradskoj zoni i stanovništvu kako bi zaštitili zdravlje građana posebno onih koji imaju disajne i kardio-vaskularne teškoće u ovim zimskim danima.

Obzirom da brojni zdravstveni stručnjaci, ekolozi i nadležne službe za pitanja okoliša preporučuju boravak u planini ili rjeđi izlazak građana iz stanova/kuća na ulice ili da koriste  zaštitne maske, JEDNA OD NAŠIH  EKOLOŠKIH  PREPORUKA JESTE , DA SE  DEFINIŠE ”EVAKUACIONA ZONA” KAO NAPRIMJER PLANINA ”KONJUH” ZA ORGANIZIRANI REDOVNI DNEVNI BESPLATNI PREVOZ GRAĐANA AUTOBUSIMA TOKOM ZIMSKIH DANA iz navedenih gradova UZ PODRŠKU NADLEŽNIH MINISTARSTAVA I GRADOVA TUZLE I ŽIVINICA.

Time bi građani zdravstveno i materijalno najugroženiji mogli sedmično nekoliko dana izaći van svojih zrakom ugroženih gradskih sredina  do planine i tako bi im značajno zaštitili zdravlje. Besplatnim prevozom starih i djece iz ZRAKOM zagađenih gradova bi pokazali da se brinemo o zdravlju građana i potvrdili bi savjete stručnjaka i nadležnih za pitanja okoliša.

Predsjednik saveza

Prof.dr.Muhamed Omerović