“EKO ZELENI” inicijatori da VIS postane ekološko turistička zona

U organizaciji ekološkog udruženja građana “Eko-zeleni” Kalesija danas je na brdu Vis održana press konferencija.

Cilj današnje press konferencije bio je pokretanje inicijative, od strane prof.dr. Muhameda Omerovića ispred udruženja građana “Eko-zeleni” Kalesija, da u narednom periodu Vis postane ekološko-turistička i sportska zona. Danas se razgovaralo i  o pokretanju inicijative za zakonsku zaštitu dijela područja Jelobrdskog Luga u skladu sa Zakonom o zaštiti prirode FBiH.

„To znači da zaštitimo stanište brojnih biljnih i životinjskih vrsta, ptica i leptirova, jer je poznato da su naseljene brojne ptice. Naš cilj je da Vis i pošumimo, jer kad smo osnivali Udruženje građana „Eko-zeleni“ u Kalesiji 1990. godine ono se zvalo „Ekološko udruženje Vis“.

Mi se ponovo ovdje vraćamo i očekujemo deminiranje ovih prostora kako bismo krenuli sa ekološkim aktivnostima, te  inicijativu uputili Općini Kalesija i Ministarstvu prostornog uređenja i zaštite okolice TK, kako bi nekoliko hektara Jelobrskog Luga, staništa biljnih i životinjskih vrsta, uđe u zaštićenu zonu.

Na taj način ćemo oko Visa zaštiti ukupnu areal zonu, te dobiti ekološko turističku destinaciju koja će biti potrebna široj zajednici u BiH“- kazao je na press konferenciji prof. dr. Muhamed Omerović.

Općina Kalesija je podržala inicijativu Udruženja građana „Eko-zeleni“ Kalesija, te je izradila strategiju razvoja za period 2018./2027. godina, a prioritetan projekat je uređenje ovog prostora, kao i uređenje prostora lokalne deponije, gdje bi pomenuti prostor pretvorili u jedno ugodano mjesto za boravak ljudi.

„Krenuli smo i sa uređenjem prostora gdje se nalazi lokalna deponija koja se nalazi u podnožju ovog brda. Mi smo do sada uradili kompletnu tehničku dokumentaciju za zatvaranje deponije, koje će ici u prilog današnjim inicijativama. Lokalna deponija je zatvorena, pa smo u saradnji sa općinom Zvornik, gdje smo izdradili regionalnu deponiju Crni vrh i otpad odlažemo na sanitarno uređenu deponiju“ -istakao je Fahrudin Halilčević, stručni savjetnik za komunalne poslove i ekologiju općine Kalesija.

U posjeti općini Kalesija danas je bio i Milorad Đokić, profesor na Fakultetu ekološke poljoprivrede u Novom Sadu, koji već godinama ima uspješnu saradnju sa „Eko-zelenim“.

“Čovjek vijekovima uzima od prirode, vrijeme je da prirodi i vrati, a to ide kroz ovakve inicijative ljudi koji imaju volju i želje. Treba više da se udružimo politikom, i kroz zakonsku regulativu narod osvjestimo da više poštujemo prirodu “, kazao je Đokić.

Današnjom press konferencijom nadstojalo se ukazati na značaj čistog zraka, skrenuti pažnju na sve veću problematiku zagađenja životne sredine, povećati ekološku svijest i popraviti kvalitet zraka u lokalnoj zajednici.

Brdo Vis obiluje biljnom vegetacijom različitih populacija, različitih vrsta ptica, leptirova i divljači, što znači da su pomenute inicijative od velike važnosti za Kalesiju.

Izvor: ntv.ba