DŽONIĆ U BOLNIČKOJ SOBI! Psihijatar objasnio: Može da bude na liječenju od deset do 15 godina

Javnost s nestrpljenjem očekuje nalaz neuropsihijatrijskog vještačenja penzionisanog vatrogasca Gorana Džonića (59), koji je osumnjičen za ubistvo tročlane porodice Đokić iz Aleksinca. Naime, prvookrivljeni Džonić je prije nekoliko dana prebačen iz zatvora u Nišu na psihijatrijsko vještačenje u Beograd, kako bi se utvrdilo da li je u uračunljivom ili neuračunljivom stanju učestvovao u izvršenju krivičnog djela.

Poznati psihijatar dr Jovan Marić kaže da nije jednostavno dati odgovor na pitanje da li je osumnjičeni Đžonić bio u trenutku zločina uračunljiv ili ne. Kako kaže, on će biti podvrgnut mnogobrojnim psihološkim testovima, ali i nadzoru psihijatara, koji će pratiti njegovo ponašanje.

– Džonić će biti podvrgnut psihološkim testovima i na osnovu toga i mnogobrojnih drugih faktora će se utvrditi da li ima određenju duševnu bolest ili ne. Psihijatrijsko vještačenje može da traje i po nekoliko mjeseci, i to sve zavisi od samog psihijatra. Dok traje vještačenje, on živi u bolničkoj sobi. Tu su medicinske sestre, one mu daju lijekove, psihijatri pričaju sa njim, posmatraju ga… To posmatranje može da traje i do šest mjeseci. Ukoliko psihijatri procjene da je počinio krivično djelo usred duševne bolesti, onda ide na mjere bezbednosti čuvanja i liječenja. Ne ide u zatvor, već u zatvorsku bolnicu. On može da bude na liječenju od deset do petnaest godina. Nakon nekoliko godina liječenja, psihijatri procjenju da li je u stanju da ponovi zločin ili ne – objašnjava dr Marić.

Dodaje da sve zavisi od procjene tima psihijatara, koji koriste određene mehanizme na osnovu kojih mogu da utvrde da li okrivljena osoba laže, manipuliše i slično.

– U praksi sam viđao različite slučajeve, počev od onih koji su imali psihoze, sizofreniju i slično, a nisu se liječili, i nakon izvršenja krivičnih djela, ustanovljeno je da su imali duševnu bolest. U bolnici postoji posebno odjeljenje od dvadeset do trideset kreveta za takve ljude. Oni u bolnici mogu ostati doživotno ako nakon nekoliko godina liječenja psihijatar procjeni da mogu ponoviti krivično djelo ukoliko bi se našli na slobodi. Postoje mehanizmi koji se koriste i na osnovu kojih se može utvrditi da li ispitanik pokušava da slaže komisiju – objašnjava dr Marić.

Pad Džonića
Goran Džonić, koji je uhapšen pod sumnjom da je učestvovao u teškom ubistvu Gorana, Gordane i Lidije Đokić, otkriven je nakon što ga je prepoznao jedan od mještana kod kojeg je bio da bi mu napravio prigušivač za pištolj, pravdajući se da je riječ o nekom dijelu za poljoprivrednu mašinu.

Međutim, majstoru ni na kraj pameti nije palo za šta bi mogla da se koristi metalna cevka tačno propisanih dimenzija s navojem na vrhu od izuzetno čvrstog materijala, a i Džonić je kod njega bio mjesec i po prije zločina. Nakon neprospavane noći, majstor je u ranim jutarnjim časovima odmah otišao u policiju i ispričao sve što zna o tom slučaju, prije svega da ga neko ne bi dovodio u vezu sa zločinom.

Takođe, advokat braće Jojke, Mladen Magdelinić, vjeruje da će nakon neuropsihijatrijskog vještačenja biti sve jasnije u vezi sa psihičkim stanjem osumnjičenog Džonića.

– Ne očekujem da će utvrditi da je Džonić bio neuračunljiv, već da je uračunljiv. Njegova uloga je sasvim jasna. Imao je plan, a osoba koja ima duševnu bolest nema plan. Vjerujem da je bio svjestan svega što se desilo. Prije neuropsihijatrijskog veštačenja ponašao se nekako bolešljivo i uplašeno, a tako se ponašao i na prepoznavanju i na saslušanju – zaključuje Magdelinić.

Podsjetimo, majka ubijenog Gorana Đokića, Stojanka Đokić, svjedočiće 23. decembra, kao i rođak Gorana Džonića kome je osumnjičeni vratio pare poslije ubistva.

Tijela porodice Đokić pronađena su u subotu, 2. oktobra, posle šest dana potrage, u ataru sela Moravac, gdje su kobne večeri bili u posjeti Goranovoj majci.

Nakon zločina, tijela Đokića su spaljena, dok je njihov automobil odvezen na drugu lokaciju, 10 kilometara dalje, i tu zapaljen, kako bi se prikrili tragovi.

Đokići su posljednji put viđeni u noći između subote i nedelje, 26. na 27. septembar, kada su iz sela Moravac krenuli put Aleksinca, gdje su živjeli, piše 24 sedam.

Izvor: haber.ba