DUGOROČNA PROGNOZA ZA LJETO IZNENADILA ISKUSNU METEOROLOGINJU: ‘Ovako sušan signal nikad nisam vidjela‘

Meteorologinja RTL-a Dunja Mazzocco Drvar analizirala je Accuweatherove procjene za Europu koji su je iznenadili.

Jako dugo nisam vidjela ovako unisone prognoze gdje se svi će modeli slažu oko toga kakvo će ono biti za cijelu Europu. Ovako sušan signal kao što imamo sada nikad nisam vidjela, a staža već ipak imam u ovome dosta – kazala je Mazzocco Drvar za RTL.

Očekuje vrlo vruće ljeto, koje će prouzrokovati i probleme sa sušom.

– Dakle, očekujemo u skoro cijeloj Europi, uz iznimku britanskog otočja i malog dijela skandinavskog poluotoka iznimno veliku vjerojatnost i do 80 posto za vrlo vruće ljeto.

Velika je vjerovatnoća pojavljivanja opasnih toplinskih valova, a američki meteorolozi upozoravaju da bi to moglo uzrokovati probleme i na sportskim događajima koji su odgođeni zbog pandemije.

Suša u srednjoj Europi koja traje već nekoliko mjeseci se nastavlja pa će i velike rijeke imati problema s vodostajima što bi moglo dovesti i do prekida plovnih puteva.

Prinosi velikih žitnica su zbog suše su upitni – smatra Mazzocco Drvar.

Najsušniji mjesec najvjerojatnije će biti juli u kojem očekujemo i vrhunac vrućine uz najmanje jedan dugačak toplotni val – kazala je.

Toplotni val bi sa sobom trebao donijeti temperature blizu 40 stepeni. No, i prije toga će danima biti jako vruće, a ni noći neće biti mnogo podnošljivije.

– Brojku od 25 stepeni o kojoj se govori u kontekstu koronavirusa u kopnenim gradovima mogli bismo prijeći već oko 10. juna, a 30-icu ćemo imati ubrzo nakon 15. juna.

Imat ćemo sličan broj vrlo vrućih dana kao i prošle godine u junu, u julu bit će ih dosta više nego prošle godine, a august bi mogao biti nešto blaži.

Ovo će svakako biti jedno od tri ili četiri najtoplija ljeta koje pamtimo u posljednje vrijeme – zaključila je Mazzocco Drvar za RTL.