Dr. Kon: “Kasnilo se sa uvođenjem restriktivnih mjera, imaćemo 50 preminulih dnevno, možda i više”

On je gostujući na TV Pink rekao da je Srbija u lošijoj situaciji da suzbije širenje koronavirusa nego što je bila pre oktobra, te da zvaničnu odluku o tim merama očekuje “u toku dana ili sutra”.

“Kasnilo se sa uvođenjem restriktivnih mera, a koje će sada biti pojačane, sve je dovelo do naglog širenja zaraze. Ne bih da prognoziram, ali sam vrlo sklon uverenju dr Ivanuše da ćemo imati i do 50 mrtvih dnevno, a čak je moguće da taj broj bude i veći”, upozorava dr Kon.

Kon je dodao i da se mora voditi računa o kapacitetu javnog prevoza i obaveznom nošenju maski u javnom prevozu, kao i da su kontrole trebale bolje da se usmere na mesta koja su prepoznata kao najrizičnija za širenje COVID-19.

Epidemiolog je naveo da je Srbija u borbi protiv koronavirusa “dobro stajala do sredine oktobra”, kao i da je povećanje broja zaraženih počelo nešto ranije, 4. oktobra, a da je brzina prenošenja ukazala da protivepidemiološke mere nisu adekvatno poštovane.

“Tada je (manjak kontrola) objašnjavan nedostacima propisa… Za to smo čekali i Izmenu i dopunu Zakona o zaštiti od zarazne bolesti, kojim su, na primer, uvedeni pojmovi kućna izolacija i kućni karantin”, rekao je Kon, prenosi nedeljnik.

Izvor: haber.ba