Dodik opet po starom: Ne priznaje Dan državnosti BiH

Lider SNSD-a i predsjednik RS Milorad Dodik oglasio se na Twitteru gdje naveo da “svi koji su 25. novembar čestitali kao Dan državnosti ili se pridružili prijemu koji tradicionalno organizuju samo političari u FBiH trebalo bi da znaju da prisustvuju lažnom prazniku BiH”.

Drugim riječima, Dodik je opet nastavio po starom te ne priznaje Dan državnosti BiH.

– Ako nema AVNOJ-a, a nema, onda nema ni ZAVNOBiH-a na koji se političko Sarajevo godinama poziva – poručio je Dodik i dodao:

– Nepodnošljivo je da potomci onih koji su bili pripadnici handžar divizije, poput Bakira Izetbegovića, hrvatsko cvijeće kako su ih zvali, danas govore o ZAVNOBiH-u i antifašističkoj prošlosti svog naroda, a ja, čija su oba djeda bila u partizaskom pokretu, kao eto ne njegujem antifašističke vrijednosti. I ne samo ja, nego hiljade srpskih porodica koje su potomci žrtava fašizma.

On je ocijenio da je to antifašizam po sarajevskom modelu u kojem RS ne može i neće učestvovati.

– Bošnjački član Predsjedništva Denis Bećirović sinoć govori o obnovi bosanske državnosti, a ja ga pitam kad je ona postojala da bi se obnavljala i da li je ZAVNOBiH bio izolovan događaj od AVNOJ-a kojim je nastala država koja je devedesetih godina prošlog vijeka nestala – istakao je Dodik.

U izjavi za Srnu naglasio da je srpski narod ponosan na svoju antifašističku prošlost.

– Sada se pozivati na samo jedan segment stvaranja te države koje nema je i licemjerno i pokazuje kako naši susjedi gledaju na prošlost, kako nedavnu, tako i tu iz Drugog svjetskog rata. Svi koji su 25. novembar čestitali kao tzv “Dan državnosti” ili se pridružili prijemu koji tradicionalno organizuju samo političari u FBiH trebalo bi da znaju da prisustvuju lažnom prazniku BiH o kojem na iskrivljen način za svoje potrebe govore politički prvaci muslimanskog naroda – konstatovao je predsjednik RS.

Izvor: haber.ba