Danas do 40°C, sutra pljuskovi: Ali vrućine neće posustati, novi toplotni val već sljedeće sedmice

Cijela Bosna i Hercegovina jučer je bila u narančastom zbog visokih temperatura, danas se očekuje vrhunac toplinskog vala.

Živa u termometrima, kako najavljuju meteorolozi, trebala bi danas skakati i do 38 stupnjeva u nekim dijelovima BiH i do 40.

– Budite spremni na pojavu zdravstvenog rizika zbog vrućine i visokih temperatura kod osjetljive populacije, ponajprije starijih i male djece.

U petak, 25.06.2021., preovladavaće sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. U poslijepodnevnim i večernjim satima u Bosni se očekuju lokalni pljuskovi sa grmljavinom. Moguća je i pojava grada. Jače nevrijeme je najizglednije u sjevernim i sjeveroistočnim područjima. Vjetar slab do umjerene jačine južnog i jugozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 16 i 22°C, na jugu zemlje do 25°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 32 i 38°C.

U subotu, 26.06.2021., u Bosni većinom umjereno oblačno. U centralnim i istočnim područjima može biti i pretežno oblačno vrijeme gdje su mogući slabi kratkotrajni lokalni pljuskovi. U Hercegovini mala do umjerena naoblaka. Vjetar slab do umjerene jačine, u Bosni sjevernog smjera, a u Hercegovini jugozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 14 i 18°C, na jugu zemlje do 23°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 27 i 31°C, na jugu zemlje do 36°C.

U nedjelju, 27.06.2021., u Bosni i Hercegovini sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. Vjetar slab sjevernog i sjeveroistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 14 i 18°C, na jugu zemlje do 23°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 30 i 34°C, na jugu zemlje do 36°C.