Da li će Sloga biti jedina oštećena zbog prekida prvenstva

Na 39. Sjednici izvršni odbor NS FBiH je između ostalog donio odluku da se prihvata zatečeno stanje do prekida takmičenja uzrokovanim virusom COVID-19 u svim takmičenjima u organizaciji Nogometnog saveza Federacije BiH, pa tako i u Drugoj ligi Federacije, grupa sjever u kojoj se takmiči Sloga iz Tojšića.

Podsjećamo, Sloga je do prekida bila na predposljednjem mjestu ali samo tri boda je zaostajala za klubovima iz sredine tabele.

Zbog toga postavljamo pitanje:

“Da li je po propozicijama da se legalizuje završetak takmičenja po zatečenom stanju kada je u takvoj situaciji bodovna razlika toliko neznatna da su dva i više klubova diskriminatorno oštećeni, gdje bi se, da se prvenstvo nastavilo, u prvom narednom kolu situacija u bodovnom smislu i tabeli znatno promijenila”. 

Vjerovatno je ovo presedan u SVJETU da se  na 50% utakmica odigranog prvenstva priznaju trenutni rezultati na tablici Druge lige FBIH – sjever ali pošto nažalost živimo u zemlji “apsurda” gdje je sve moguće tako će bit i ovo moguće, iako takvu situaciju ne poznaju nikakve propozicije i nijedan Pravilnik NS FBIH.

U zemljama regije, npr. u Srbiji i Hrvatskoj, takmičenje u nižim ligama je prekinuto, ali niti jedan klub ne ispada iz lige.

Tako je HNS donio odluku za niže lige u Hrvatskoj kojom se priznaje poredak klubova za odigravanje kvalifikacija za ulazak u viši rang, iz lige niko ne ispada te liga širi na 18 klubova u sljedećoj sezoni…

Ova ničim izazvana situacija se mogla prevazići, iznaći rješenja da se nijedan klub takmičarski i statusno neošteti, po cijenu proširenja liga (Prva liga, Druge lige pa i Kantonalne lige), ali izgleda da nekom nije u cilju da Sloga nastavi takmičenje u Drugoj ligi Federacije.

Napominjemo da još nema zvanične informacije i odluke da je Sloga izbačena iz lige. Ukoliko do toga dođe, zbog nepravedne i nelegitimne odluke, postoje osnove da se podnesu krivične krivične prijave protiv svih članova Izvršnog odbora Nogometnog Saveza FBiH.

Fudbalski klub Sloga iz Tojšića sigurno će se boriti svim pravnim sredstvima za opstanak i poništavanje ove nelegitmine odluke, ako do nje dođe. To je obaveza prema navijačima, prema djeci koja treniraju u klubu i prema svim igračima i trenerima.

Edin Š. (Kalesijski.ba)

Klubovi iz Tuzlanskog kantona prijete bojkotom