CRNADAK: DODIK JE MOGAO SPRIJEČITI SANKCIJE RUSIJI KAO ŠTO JE IVANIĆ POKRETANJE REVIZIJE PRESUDE BIH PROTIV SRBIJE

Pokušaji negiranja činjenice da je BiH uvela sankcije Ruskoj Federaciji sada su prešli u fazu da se priznaje da su sankcije tu, ali da Republika Srpska sa tim nema ništa. Priznanju su, vjerovatno, doprinijeli dokumenti i izjave mnogih zvaničnika da je BiH nesumnjivo jedna od zemalja koja se pridružila sankcijama protiv Rusije, rekao je potpredsjednik PDP-a Igor Crnadak.

Crnadak ističe da je ključno pitanje kako je moguće da Dodik nije ništa preduzeo po ovom pitanju i sve vrijeme ubjeđivao narod da nije i neće dopustiti uvođenje sankcija.

  • Naime, činjenica je da Ministarstvo inostranih poslova BiH i diplomatske misije BiH širom svijeta imaju mogućnost da se priključuju određenim multilateralnim stavovima, inicijativama i mjerama ukoliko postoje prethodno utvrđene politike koje to omogućavaju i ukoliko Predsjedništvo BiH, kao vrhovni autoritet za spoljnu politiku, nije zauzelo drugačiji stav ili utvrdilo da nema stava. Кada Predsjedništvo utvrdi stav ili konstatuje da nema stava, onda su i Ministarstvo inostranih poslova i diplomatski predstavnici dužni da postupaju u skladu sa tim – navodi Crnadak.

On kaže da je pravo pitanje zašto Milorad Dodik nije sazvao sjednicu sa tim dnevnim redom, nakon koje bi ili bio u stanju da konstatuje da nema stava ukoliko bi druga dva člana Predsjedništva spriječila raspravu po toj tački ili da, ukoliko ga preglasaju, upotrijebi mehanizam zaštite vitalnog interesa.

  • Milorad Dodik nije učinio ništa od toga. On jednostavno nije ni pokušao da sazove sjednicu sa takvim dnevnim redom. Кoristio je vitalni interes za pitanja tehničkog karaktera, za Pelješki most, ali za uvođenje sankcija Rusiji nije, iako se svaki dan hvali kako neće dopustiti uvođenje tih sankcija. Prava je istina da je Dodik svjesnim nečinjenjem omogućio da se BiH pridruži restriktivnim mjerama Vijeća EU-a protiv Ruske Federacije. Zbog toga je obična manipulacija njegovo ponavljanje kako “institucije BiH nisu donijele takvu odluku”. Isključiva odluka i odgovornost je na Miloradu Dodiku što instutucije BiH nisu stavile ovo pitanje na dnevni red i na taj način onemogućile Misiju BiH u Briselu da postupi kako je postupila – kazao je za BN Crnadak.

Dodaje da, s obzirom na to da je veoma izvjesno da će biti dodatnih restriktivnih mjera koje će Vijeće EU-a uvesti Ruskoj Federaciji, javnost treba da zna da Dodik i dalje ima mogućnost da sazove sjednicu Predsjedništva BiH i spriječi da se BiH pridruži tim mjerama.

  • Naravno, ako smije, ako hoće i ako zna. Podsjećam ga da na raspolaganju ima jasan mehanizam, identičan onom koji je Mladen Ivanić upotrijebio kada je spriječio pokretanje revizije presude BiH protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu. Javnost treba da zanemari Dodikovu galamu i obrati pažnju na činjenice. Čak i ukoliko se sve do sada dešavalo bez njegovog znanja, a zaista je nevjerovatno da član Predsjedništva ne zna da li se njegova zemlja pridružila sankcijama ili ne, Dodik i sada ima priliku da pokaže da njegova priča nije samo još jedna laž političke kukavice i izdajnika – poručuje Crnadak.

Izvor: hayat.ba