Crna Gora najbolje rangirana evropska reprezentacija koja nije izborila plasman na SP

Crna Gora je najbolje rangirana evropska reprezentacija koja nije izborila učešće na Svjetskom rukometnom prvenstvu koje će u januaru naredne godine biti održano u Hrvatskoj, Danskoj i Norveškoj.

Zvanična potvrda stigla je od Evropske rukometne federacije (EHF) – u pismu dostavljenom i Svjetskoj rukometnoj federaciji (IHF) navodi se da je Crna Gora na osnovu plasmana sa EHF Euro 2024 prva na listi zamjena, nakon čega slijede Gruzija, Srbija, Farska Ostrva i Švajcarska.

Ova informacija ima veliki značaj uoči odluke o tome ko će dobiti specijalnu pozivnicu za učešće na planetarnoj smotri, a koju bi IHF trebalo da donese ove ili naredne sedmice.

Time su potvrđeni navodi koje je Rukometni savez Crne Gore između ostalog naveo u pismu o namjerama za dobijanje specijalne pozivnice, dostavljenom IHF-u, a u kojem se kao „glavni argument koji ide u prilog tome da bi IHF trebalo da dodijeli specijalnu pozivnicu upravo Crnoj Gori ističe činjenica da smo najbolje plasirana reprezentacija sa posljednjeg velikog takmičenja – EHF Euro 2024, od svih reprezentacija koje kroz baraž, nijesu uspjele da izbore plasman na Svjetsko prvenstvo“.

Od evropskih reprezentacija učešće na Svjetskom prvenstvu osim tri domaćina (Hrvatska, Danska i Norveška), osigurala su tri tima na osnovu učinka na EHF Euro 2024 (Francuska, Švedska i Njemačka), dok su kroz baraž to pravo stekle Mađarska, Slovačka, Portugal, Austrija, Island, Holandija, Španija, Italija, Češka, Poljska i Sjeverna Makedonija.

The post Crna Gora najbolje rangirana evropska reprezentacija koja nije izborila plasman na SP appeared first on SPORT CENTAR.