ČOVIĆ O RUŠENJU STAROG MOSTA: KOME DA SE KO IZVINI? TO JE MOJ STARI MOST, NE SAFETOV

– Ko god sebi prisvoji Stari most u Mostaru, napravio je stratešku grešku. I Bošnjaci tu prave grešku, teško konzumirajući Stari most kao kulturnu i historijsku baštinu svakog žitelja grada Mostara. To je svjetska baština – rekao je Čović u podcastu Bljeska.

Naveo je kako je u vrijeme obnove Starog mosta bio u Predsjedništvu BiH, te je i sam svako malo sa nekim od predstavnika dolazio, te ga je, kako je naveo i među prvima prehodao kada se spojio.

Odgovarajući na navode da se od Hrvata očekuje da se izvine za rušenje Starog mosta, Čović je rekao:

  • To je moj Stari most. Kome da se ko ispriča za rušenje Starog mosta? To će morati objasniti gospodin Oručević. Bošnjačkom narodu? Njemu? Udruzi? Građanima Mostara? Samom sebi? Jedni drugima? Ja sam i za to da se ispričamo jedni drugima ako treba. Još jednom vrlo jasno – to je moj Stari most, ne Safetov!.
Foto: Bljesak.info

Safet Oručević, nekadašnji gradonačelnik Mostara i direktor mostarskog Centra za mir i multietničku suradnju, u novembru prošle godine, u razgovoru povodom 30. godišnjice rušenja Starog mosta u Mostaru, izjavio je kako su zločinci rušenjem Starog mosta Mostarce učinili mnogo jačim, ali da 30 godina “nismo čuli iskreno izvinjenje”.

Hrvatsko vijeće odbrane (HVO) 9. novembra 1993.  srušilo je Stari most kao dio kampanje granatiranja i teroriziranja Mostara. Dan ranije HVO je počeo s kampanjom rušenja mosta ispaljujući desetine projektila u luk i kule, što je okončano sutradan. Za one koji su imali dilemu, tu su činjenicu potvrdili eksperti, historičari i međunarodni sudovi.

Granatiranje Starog mosta snimala je posada Hrvatske vojske sa utvrđenja na kulama brda Hum iznad grada.

Na snimku, koji u originalnoj verziji traje 28 minuta, a koji je nastao 8. i 9. novembra 1993. godine, može se prebrojati ukupno 59 ispaljenih projektila na Stari most. Gađanje sa položaja HVO-a na brdu Hum iznad Mostara trajalo je sve dok most nije oboren u Neretvu. Na snimku koji je objavljen mogu se čuti komentari pripadnika HVO-a o tome gdje bi trebalo gađati, kao i zluradi komentari zbog toga što neće da padne, a sve je praćeno psovkama.

(A. J.)

Video pogledajte i OVDJE.

The post ČOVIĆ O RUŠENJU STAROG MOSTA: KOME DA SE KO IZVINI? TO JE MOJ STARI MOST, NE SAFETOV first appeared on Hayat.ba.

Izvor: hayat.ba