Ćiro za Sportske.ba: Ne znam šta se dešava sa reprezentacijom, ovo je zabrinjavajuće

Razgovarao: Mirza KUSTURICA

Nakon što su spuštene zavjese na još jedan kvalifikacioni ciklus za odlazak na Svjetsko prvenstvo, na kojem ni ovog puta neće biti Bosne i Hercegovine, javnost u našoj zemlji već danima trži odgovore na brojna pitanja, upire se prstom u krivce, optužuje se selektor, fudbaleri, NS BiH…

Navijači su razočarani, BiH je ponovo zapela, dok su susjedne Hrvatska i Srbija osigurale direktan plasman, a od zemalja iz regiona, Makedonija je uspjela izboriti baraž. Svkako uvijek idealan sagovornik u ovakvim momentima je ko drugi nego bivši selektor reprezentacije BiH, Miroslav Ćiro Blažević.

Iako ponovo muku muči sa teškom bolesti, Blažević je kao i uvijek veoma raspoložen i novinarima na raspolaganju za razgovor. Na samom početku razgovora zanimalo nas je kako se osjeća i kakvo je trenutno zdravstveno stanje…

– Pa kako sam, bolesno, odgovora Blažević na pitanje kako se osjeća, a kada smo mu kazali da će dobiti i ovu bitku, nastavlja u vedrijem raspoloženju i svom prepoznatljivom tonu:

– Ma dobit ću, umalo ti ne rekoh šta, ali dobro sine moj, drago mi je da si se ti meni javio, da misliš na mene, vjerovatno te interesira nešto što bih ti ja mogao reći….

Obzirom da smo razgovarali dan poslije utakmice u kojoj je Hrvatska pobjedom nad Rusijom izborila Svjetsko prvenstvo, razgovor smo nastavili sa konstatacijom da su mu Dalić ali i reprezentacija Hrvatske sigurno produžili život barem za pet godina.

– Ko je to rekao Boga ti? – upitat će Ćiro kroz smijeh, a kada smo odgovorili da je to naše mišljenje, Ćiro nastavlja:

– A ti si to rekao, hvala ti. Ali, jeste tako je, produžili su mi život za neko vrijeme, bio sam nevjerovatno sretan. Pomislio sam u sebi pa ne može biti tolika nogometna nepravda da budemo toliko bolji a da ne pobjedimo, tako da mislim da je i Putin koji je gledao utakmicu dao naređenje da moraju sami sebi dati gol.

Nakon trećeg uzastopnog plasmana na veliko takmičenje, Zlatko Dalić je statistički postao i najuspješniji selektor reprezentacije Hrvatske u historiji čime je prestigao upravo Blaževića. Na pitanje da li je malo ljubomoran zbog te činjenice, Ćiro nam kaže:

– Ma ne, ja pripadam onoj vrsti učitelja koji su sretni kada ih nadmaši učenik. Mi smo prijatelji i evo upravo sam ga slušao na Radio Zagreb, gdje je rekao: „Ima samo jedan trener svih trenera a to je Ćiro, mi smo učenici“ i hvala mu na tome.

Pored Hrvatske koja se direktno plasirala u Katar, veliki rezultat napravila je i fudbalska reprezentacija Srbije koja je pobjedom nad Portugalom u Lisabonu izborila također direktan plasman. Blažević je naravno bez ustručavanja sipao komplimente na račun reprezentacije koju predvodi Dragan Stojković Piksi.

– To je potvrda da ovo podneblje daje najveće nogometne talente na svijetu, to sam oduvijek govorio. Jako sam sretan zbog rezultata koji je Srbija ostvarila, jer mi smo zapostavljeni na ovom kraju svijeta po svemu. Jedino preko sporta možemo im j…ti mater!

I uspjeh Makedonije koja se plasirala u baraž, Ćiro je doživio prilično emotivno, naglašavajući uspjeh u sportu i poredeći ga sa aktuelnom situacijom u društvu…

– Samo da nam je malo više para, da nismo sirotinja i da nam ovi drugi ne mogu redovito kupovati naše najnadarenije mladiće ali šta ćeš, vidiš, mi svako toliko pokažemo da smo mi tu i stoga mi je baš drago zbog uspjeha koje su napravile Makedonija i Srbija.

Na pitanje koliko Hrvatska i Srbija mogu na Svjetskom prvenstvu, Blažević zagonetno odgovara:

– Po talentu bi morali biti u vrhu, a po razmišljanjima, bojim se da…, napravio je Ćiro kratku stanku a zatim samouvjereno nastavio: Ma možemo! Vidjet ćeš ti da će se obistiniti to što ja kažem da smo mi najnadareniji, ovo podneblje daje svakodnevno nove nogometne talente.

Neizostavno pitanje svakako je bilo vezano i za reprezentaciju Bosne i Hercegovine koja nije uspjela dohvatiti barem dodatne kvalifikacije. Na pitanje šta nam se dešava, Ćiro kaže:

– Ma Boga mi ne znam, morao bih se pretvarati da znam kako bih dijagnosticirao šta je u pitanju. Nevjerovatno je da imamo tim sa toliko nadarenih mladića a da ne možemo napraviti adekvatan rezultat. To je nešto što je zabrinjavajuće! Nadam se da će i oni doći na svoje.

Tokom našeg razgovora prisjetili smo se Ćirine grupe u borbi za Svjetsko prvenstvo u kojoj je tada izborio baraž ali i konstatovali da je BiH posljednjih nekoliko kvalifikacija zapravo izgubila nakon kikseva protiv objektivno slabijih reprezentacija.

– Nikoga ne smiješ potcijeniti! Nema više malih, svi znaju igrati i svi te mogu iznenaditi. Ako nemaš svijest da moraš dati sve od sebe onda te nema nigdje, najbitnije je ne potcijeniti nikoga. Evo vidiš na našem primjeru, ne izgubiš od glavnih a izgubiš od ovih bezveznjaka jer si sa njima ušao u igru sa lako ćemo, a nema lako ćemo. Mislim da je tu trener vrlo važan da uozbilji situaciju do usijanja da se ta deformacija ne bi mogla manifestirati tamo gdje je to najvažnije, a to je teren.

Nedugo nakon što su nam Finci srušili snove o plasmanu u baraž, upravo smo se u jednom tekstu tokom analize prisjetili načina na koji je Ćiro spremao reprezentaciju dajući veću važnost mečevima sa manje kvalitetnim reprezentacijama. U navedenom tekstu prisjetili smo se komentara nekadašnjeg reprezenetativca BiH Safeta Nadarevića koji je svojevremeno kazao sljedeće:

„Prije Estonije nas je isprepadao kao da igramo protiv Argentine, tresao se od straha pred nama, ne znam da li je folirao ili je bilo stvarno ali na sve nas je prenio tu njegovu ozbiljnost pred utakmicu. Pričao nam je kako je analizirao Estoniju i kako su oni zapravo jedan strašan tim, a onda igramo protiv Španije i kaže nam kako oni zapravo pojma nemaju“.

– Ma jebi ga, to je da ti mozak stane, da ne možeš spavati kad se sjetiš da nadigraš u gostima jednu Francusku, a da ti se onda ovo desi. Ali vidiš, Nadarević je dobro rekao, ja nikad nisam dozvolio da se protivnik potcijeni, nego sam napravo bauk od autsajdera – govori vrlo ozbiljnim glasom Blažević, a zatim ne može ni sakriti osmijeh zbog Nadarevićevih riječi…

– Šta kaže Sajo, ne znam da li je folirao ili ne, ha ha, reci mu ako ga vidim da ću ga j….u glavu, tako mu poruči, – kazao je Blažević na kraju razgovora za Sportske.ba.

The post Ćiro za Sportske.ba: Ne znam šta se dešava sa reprezentacijom, ovo je zabrinjavajuće appeared first on Sportske.ba.

Izvor: sportske.ba