Cijene polovnjaka već pale: Virus korona zakočio uvoz vozila

Naime, svega 3.520 automobila uvezeno je u BiH prošlog mjeseca, pokazuju podaci koje su “Nezavisne” dobile iz Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH.

Da je situacija u vezi sa pandemijom zadala udarac i ovoj oblasti pokazuje poređenje sa martom prošle godine, kada nam je iz inostranstva stiglo mnogo više četvorotočkaša, odnosno njih 8.684.

Doskoro su trgovci vozilima slijegali ramenima na pitanje hoće li novonastala situacija uticati na velike poremećaje cijena, a već sada najavljuju da će polovni četvorotočkaši u BiH sigurno, pojeftiniti.

“Vidite, svi lageri su pretrpani i mi ćemo definitivno gledati da snizimo cijene zbog cjelokupne situacije. Moramo biti vrlo otvoreni, sigurno ćemo praviti neke akcije da čistimo lagere i prodajemo automobile. Sigurno je da će oni koji su htjeli da kupe auto imati povoljnije uslove”, rekao je za “Nezavisne novine” Haris Muratović, predsjednik Udruženja ovlaštenih zastupnika i trgovaca automobilima pri Privrednoj komori FBiH.

Sudeći prema njegovim riječima, potražnja za vozilima na bh. tržištu je jako slaba.

“Granice su zatvorene za transport takvih vrsta robe, a druga stvar su blokade koje imamo u državi, što zasigurno velikim dijelom utiče na to da građani ni ne pomišljaju na kupovinu auta”, rekao je Muratović.

Na portalima na kojima se prodaje roba ističu da još nisu osjetili posebne promjene po količini oglasa što se automobila tiče, ali cijene padaju.

“Primjećujemo određene akcije, sniženje cijena vozila, kao i specijalne ponude, što bismo mogli pripisati trenutnom stanju u zemlji i svijetu. Vjerujemo da se situacija u online trgovini neće znatno izmijeniti, osim što će postojati sve veća potreba za ovim kanalom prodaje, u skladu sa nemogućnošću fizičkog pristupa prodajnim mjestima, a u svrhu održavanja biznisa živim”, rekla je za “Nezavisne” Aida Raonić, PR&brand manager portala olx.ba.

Podsjetimo, u auto-salonima nedavno su nam rekli da je prodaja stala, te da oni trenutno ne rade i da su radnici kod svojih kuća.

Dodali su da građanima ne pada na pamet da u ovoj situaciji razmišljaju o automobilima, a da će gubici zavisiti od toga koliko će sve ovo potrajati.

Iz UIO BiH su za “Nezavisne” rekli da je u trećem mjesecu ove godine u BiH uvezeno 2.776 polovnih, te 744 nova vozila. U martu prošle godine uvezli smo 7.652 polovna te 1.032 nova vozila.

Trendovi su slični i u brojnim ostalim državama. U Velikoj Britaniji je zabilježen pad prodaje novih četvorotočkaša od 44 posto u martu ove godine u odnosu na mart 2019.

Najizraženiji pad kada je riječ o prodaji vozila osjetila je Italija – čak 85 posto. U Francuskoj je zabilježen pad od 72 posto, a u Španiji za 69 procenata.

Haris Muratović, predsjednik Udruženja ovlaštenih zastupnika i trgovaca automobilima pri Privrednoj komori FBiH, kaže da je ova branša i te kako pogođena, u čemu se, kako tvrdi, na skali našla odmah nakon hotelijerstva i ugostiteljstva.

Uputili su, dodaje, zahtjev da se i njima omogući da prodaju vozila i servisiraju ih.

“Naš dio posla, pogotovo u ovoj situaciji, moguće je obavljati sa 90 odsto udjela online. Međutim, nadležni organi zaista nemaju razumijevanja i mi ćemo imati velike posljedice, veliki broj ljudi će vjerovatno biti otpušten”, kaže Muratović te dodaje da je u ovoj oblasti zaposleno više od 3.500 ljudi, u prodaji i servisu.

Pita se kako mogu biti otvorene radnje koje prodaju bijelu tehniku i namještaj, dok auto-industrija ne radi.

Uvoz vozila u BiH   mart 2020.   mart 2019. 3.520 8.684

(Izvor: Uprava za indirektno oporezivanje BiH)