Britanska kompanija želi uzgajati jagode u Kalesiji

Savjetnik općinskog načelnika Fikret Suljkanović, sekretar Općine Kalesija Mujo Tosunbegović i direktor Agencije za razvoj Edin Glogić u radnoj posjeti primijenjenoj Shafiqi Ahmeda direktora kompanije „Hampton“ iz Velike Britanije i Gordanu Radoviću višu stručnu suradnju iz Agencije za unapređenje stranih investicija u Bosni i Hercegovini.

Tema sastanka bila su ulaganja na području naših općina kada je u pitanju oblast poljoprivrede.

Prema riječima Shafiqa Ahmeda njegova kompanija već godinama investira u uzgoju jagoda koje se plasiraju na tržište Europske unije kao i Velike Britanije, zbog geografskih položaja zainteresiranih za podizanje novih zasjedanja na poljoprivrednim parcelama u Kalesiji.

Savjetnik općinskog načelnika Fikret Suljkanović kazao je da će Općina sve učiniti da ukoliko dođe do investiranja u našem općinskom investitoru dobiva sve pogodnosti koje mu zakon dopušta, također je rečeno da postoji mogućnost da se zasniva jagoda pokrenu i poljoprivrednicima iz Kalesije koji proizvode u ovoj firmi.

Direktor Agencije za razvoj Edin Glogić potencijalne investitore je upoznao sa poticajnim mjerama u ovim oblastima istaknute da Općina ima planove i gradnju hladnjače u kojoj bi se mogla slagati, a zatim transportirati na tržište Europske unije.

On je istakao da Kalesija ima dobru mrežu poljoprivrednika jer se pokazala uspješna kada je riječ o sadnja krastavca kornišona.

Najbitnije je da poljoprivrednici imaju siguran otkup, garantujem da poljoprivrednici u Kalesiji imaju kvalitetan proizvod, rekao je Glogić.

Gordana Radović je istaknuta da je zadovoljna sastankom jer su potencijalni investitori na jednom mjestu dobili sve potrebne informacije koje su neophodne čak i za parcele koje Kalesija može ponuditi za sadnju jagoda.

Ovo je ozbiljan pristup investitoru i drago mi je što smo u Kalesiji imali priliku da sve ovo vidimo i siguran sam da će Shafiq Ahmed odlučiti da investira upravo ovdje, gdje su vrijedni ljudi i gdje je pomaka kada je riječ o poljoprivredi, kazala je Radović.

Nakon sastanka u kabinetu, potencijalni investitor obisao je parcele koje se mogu ponuditi u zakupu za jaku, ali i druge kulture.

tkportal.ba/Kalesijski.ba