BKC: Promovirana knjiga o herojstvu 505. viteške bužimske brigade, generala Izeta Nanića i njegovih saboraca

U velikoj sali kalesijskog BKC-a održana je promocija knjige “Breza 94: Bužimska bosanska bitka”, autora Seada Jusića. Izdavači knjige su Udruženje 505. viteška bužimska brigada i Bošnjačka zajednica kulture (BZK) “Preporod”.

Autor knjige Sead Jusić, aktuelni zamjenik ministra odbrane BiH, bio je ratni komandant 505. viteške brigade, a na ovoj funkciji je nalijedio Izeta Nanića.

Ova knjiga je priča o 505. Viteškoj brigadi i njenom legendarnom komandantu Izetu Naniću, koja je odredila dalji tok rata na prostoru Bosanske krajine.

Knjiga donosi istinu autora i sudionika o dešavanjima u periodu od 1992. do 1995. godine, ali i drugu stranu priče, ispričanu kroz izvještaje i ratne dnevnike neprijateljskih komandanata zarobljenih tokom akcije “Breza 94”.

Osim autora, o knjizi su govorili i prof. dr. Izet Šabotić i prof. dr. Sead Selimović. Obojica su istakli da je vrlo važno to što je autor i historičar i direktni sudionik događaja o kojima piše. Naglasili su i da je autor na objektivan način pisao, uspjevši da izbjegne subjektivnost. Također su kazali da knjiga može biti urnek kako treba obrađivate ovakbe događaje.

Autor Sead Jusić, pukovnik počinu, je kazao da je ovo knjiga koja govori o pobjedama Armije Republike BiH, ali i bosanskoj bitki koja još uvijek traje.

– Ja sam uvjeren, i to često puta govorim, da je šehadet naših nana, nešeg dida, došao na odgovarajuće mjesto, da nam je Bog dragi dao u presudnom momentu da imamo ljude, organizacijski, državotvorno spremne i sposobne poput Izeta Nanića, Atifa Dudakovića i svih drugih, da smo bili u stanju znati šta je država i u tom smislu uraditi sve što je bilo neophodno da pobjedimo. Naša bosanska bitka ne može stat. Ako ona stane, nas neće biti”, kazao je Jusić.

Još je kazao i da bosanski muslimani trebaju da znaju i poštuju Halida ibn Velida, Salahudina Ejubija i druge slavne vojskovođe iz muslimanske povijesti, ali moraju znati i za Izeta Nanića, Atifa Dudakovića, Mehmeda Alagića, Hajru Mešića, Midhata Hujku i sve ostale bosanske heroje.

– Ako se ne budemo sjećali bosanskih heroja, neće ni Bosne biti, podrctao je pukovnik sead Jusić.

Knjiga sadrži autorova vlastita sjećanja, originalne dokumente, ali i pojedinačne iskaze drugih pojedinaca s druge strane.