Bjeloglavić: Otac i ja smo negativni, pobijedili smo koronavirus

Zeničanin Haris Bjeloglavić, koji je bio u kontaktu sa zaraženom medicinskom sestrom u Centru za srce u Tuzli, od 31. marta, kada su mu saopćili da je pozitivan na koronavirus, pod medicinskim je nadzorom kako bi što prije pobijedio infekciju, a danas je konačno dočekao tu vijest.

– Ja se osjećam dobro, sutra je kontrolni test i nadam se da će i on biti negativan – kaže Bjeloglavić za “Avaz” neposredno nakon što su mu saopćeni rezultati.

Osim Bjeloglavića, i njegov 61-godišnji otac također je bio zaražen.

– I njegov nalaz, hvala Bogu, također je negativan. Pobijedili smo koronavirus. Ako sutra nalazi obojici budu pozitivni, on će kući, a ja ću ostati da obavim još neke pretrage i onda idem ponovo na operaciju u Tuzlu – kaže Bjeloglavić.

Iako se činilo kao vječnost i da nikad neće doći taj dan, Bjeloglavići su sa mnogo emocija dočekali ovaj trenutak.

Naš sagovornik vjeruje da će i njegova majka, kojoj je kasnije potvrđen koronavirus, također uskoro pobijediti ovu infekciju i da će ovo ružno iskustvo biti iza njih, iz kojeg će izaći mnogo jači.

Podsjetimo, trenutno je na području Zeničko-dobojskog kantona 3.085 osoba pod zdravstvenim nadzorom, što je više nego jučer, podaci su Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica. Najviše njih je u Žepču, 717, a najmanje ih je u Usori, devet osoba.

Kada se radi o testiranjima, do danas je u ovom kantonu testirano 845 osoba, od čega je njih 96 pozitivno na infekciju koronavirusom.

Najviše testiranih je u Zenici, 361 osoba, a najmanje u Usori, jedna osoba. Na području Zeničko-dobojskog kantona nijedan slučaj infekcije koronavirusom ne bilježe Olovo i Usora, dok je najviše inficiranih u Maglaju, 36 osoba.

Trenutno se na Odjelu za infektivne bolesti Kantonalne bolnice Zenica nalaze 24 osobe, 45 ih je smješteno u izolatoriju Stacionar, a dobre vijesti su da nema osoba, prema podacima Instituta, na respiratoru.