Bišćanka Amra Šabić-El-Rayess dobila nagradu u iznosu od 750 000 dolara od Sjedinjenih Američkih država

Tekst Bišćanke prenosimo u cjelosti:

Dragi Moji,
Nevjerovatna vijest koju želim podijeliti s vama! Danas sam od svog univerziteta (Columbia Univerzitet) obavjestena da sam od federalne vlade Sjedinjenih Američkih Drzava dobila zaista veliku nagradu u svijetu akademije u iznosu od $750,000 dolara. Nagrada će podrzati moje istraživanje i rad u polju prevencije mržnje, radikalizacije i nasilja kroz intervenciju u razredima američkih skola i obrazovnih institucija.

S ovim sredstvima će za mene započeti veliki rad u naredne dvije godine uz naravno tim mojih studenata koji su ključan dio našeg kolektivnog uspjeha. Ovaj rad je počeo kroz program koji smo kreirali prošlog semestra s ciljem edukacije obrazovnih radnika u SAD-u o mržnji i netoleratnosti prema Muslimanima. Sada uz ovu veliku podršku americke vlade nadograđujemo i širimo ovu inicijativu na državni nivo.

Sva mržnja koju sam ja lično doživjela zbog svog identita kao Bošnjakinja i kao Muslimanka je moja inspiracija da spriječim slicna iskustva drugima bez obzira ko su i gdje su. Kao što ja svojim studentima uvijek kažem, ne dozvolite da vam ikad iko kaze da ne možete ili ne smijete ili da niste zaslužili da sanjate velike snove. Svi snovi su ostvarljivi uz ogroman rad, upornost i obrazovanje.

Izvor: haber.ba