Bh. doktori uskoro idu u Novi Pazar, čekaju se spiskovi sa imenima

 

Medicinske ekipe iz BiH bi uskoro mogle krenuti ka Novom Pazaru i drugim općinama u Srbiji, tačnije na prostoru Sandaka, potvrdila je za Oslobođenje ambasadorica BiH u Beogradu Aida Smajić.

Prema njenim riječima, danas je dobila, za sada usmenu, najavu da će sbijanske vlasti promijeniti svoj stav u vezi sa ovim pitanjem.

– Jutros sam dobila poziv od nadležnih organa Ministarstva vanjskih poslova Srbije i u toku tog razgovora mi je rečeno da će Srbija promijeniti svoj stav u vezi sa dolaskom medicinskih ekipa iz BiH u Novi Pazar i druge općine u Sandžaku. Kao što je poznato, 1. jula srbijanske vlasti su se zahvalile na ponudi za pomoć koja je došla iz BiH, ali su rekli da bolnice u Novom Pazaru i drugim mjestima imaju dovoljno kapaciteta da se izbore sa povećanim brojem osoba zaraženih koronavirusom. Međutim, jutros su mu rekli da će narednih dana dati saglasnost za dolazak doktora i drugog medicinskog osoblja iz BiH i sada očekujem da dobijem i zvaničnu pisanu notu o tome, kazala nam je Smajić.

Prema njenim riječima, na potezu su sada nadležne institucije u BiH.

– Sada je potrebno da medicinske ustanove, putem Ministarstva vanjskih poslova BiH u Beograd dostave spiskove doktora i drugog medicinskog osoblja koje treba da stigne u Srbije, kako bi mogli izdati pojedinačne dozvole. Koliko mi je poznato bilo je najavljeno da će iz BiH biti upućene dvije medicinske ekipe, ali sada treba dostaviti precizan spisak sa imenima i prezimenima osoba koje će doći, dodala je Smajić.