Bakir Nakaš pisao Fadilu Novaliću: Trebamo mišljenje dokazanih stručnjaka

On je na svom Facebook profilu opomenuo Novalića da bez epidemiologa, infektologa, mikrobiologa, virusologa borba protiv korona virusa može rezultovati negativnim ishodom, piše N1.

Nakaš je Novaliću poručio da stručnjaka ima dovoljno, samo nisu pozvani da daju svoj doprinos u borbi protiv COVID-19.

Njegov tekst prenosimo u cjelosti:

Premijeru Novaliću i ministru zdravstva Federacije Bosne i Hercegovine ima ko da piše!Poštovani premijeru i ministre…

Gepostet von Bakir Nakaš am Sonntag, 19. April 2020

“Premijeru Novaliću i ministru zdravstva Federacije Bosne i Hercegovine ima ko da piše!

Poštovani premijeru i ministre pišem Vam ovo pismo sa željom da Vas potaknem da hitno uključiti medicinsku struku i eksperte u oblasti epidemiologije, infektologije, mikrobiologije i virusologije koji su neophodni, kao expertni tim, da Vašem zdravstvenom kriznom štabu i štabu civilne zaštite daju precizne upute za aktivnu borbu protiv corona virusne epidemije.

Cijenim znanje i sposobnosti vrsnih ginekologa, specijalista javnog zdravstva i pravnika, ali Vas opominjem da bez navedenih stručnjaka Vaša borba protiv corona infekcije može rezultirati negativnim ishodom.

Konačno trebamo riječ i mišljenje dokazanih stručnjaka u ovim oblastima koji imaju šta reći, a hvala Bogu, imamo ih dovoljno, samo nisu pozvani da daju svoj doprinos u ovoj borbi.

Možda su ovi stručnjaci i eksperti u grupi koja ima previše godina i iskustva pa ih želite poštediti od moguće infekcije corona virusom.

Ja Vam, kao infektolog, sa sigurnošću mogu reci da oni znaju kako treba da se čuvaju, a imaju i dosta toga što mogu javno pokazati i reći, a što nam sigurno može danas biti od velike pomoći.”