Aleksandar Vučić: “Sinoć sam razgovarao sa Dodikom, uskoro sastanak”

 

“Za nas je veoma važna posjeta Skoplju i odnosi koje imamo, kako bilaterano sa Sjevernom Makedonijom, tako i odnosi sa Skopljem i Tiranom i dalje unapređivanje u planovima programima i idejama i razvoju inicijative Mini Shengen. Sutra ćete čuti pravo ime i kako će se u budućnosti nazivati ta inicijativa”, rekao je Vučić novinarima nakon što je doputovao u dvodnevnu posjetu Skoplju gdje će se sastati s Edijem Ramom i Zoranom Zaevom u okviru inicijative “Mini Schengen” i sudjelovati sutra na regionalnom ekonomskom forumu u organizaciji gospodarskih komora tri zemlje.

Istaknuo je kako je mnogo važnija suština od imena inicijative, a to su tri sporazuma – jedan se tiče bržeg protoka roba i usluga između tri zemlje, drugi zajedničkog delovanja po pitanju elementarnih nepogoda i katastrofa, a treći stvaranja jedinstvenog tržišta rada, koje podrazumeva ukidanje radnih dozvola.

“Važno je da uspostavljamo Balkan bez granica, jer tako možemo da postižemo najbolje rezultate”, poručio je predsjednik Srbije, javlja Tanjug.

Na pitanje o situaciji u BiH, Vučić kaže da je sinoć razgovarao sa Miloradom Dodikom, a da će se 4. avgusta vidjeti sa rukovodstvom RS, prije obilježavanje akcije “Oluja” u Busijama.

– Onaj ko je mislio da odluke mogu da budu usmjerene protiv interesa jednog naroda, čini mi se da nije donio dobro nijednom narodu. U svakom slučaju, razgovaraćemo i nadam se da će ljudi u BiH naći načina da prevaziđu probleme i sačuvaju mir – kaže Vučić.

Izvor: haber.ba