Ahmed Alili povodom Ramazana prestavio kasidu ‘Resuli Ahmede’ (VIDEO)

Hafiz Ahmed Alili odlučio je u povodu dolaska mubarek Ramazana pokloniti kasidu svim onima koji prate njegov rad. 

Portal Hanuma.ba obavio je razgovor sa Ahmedom te je za naš portal otkrio kako je nastala kasida ‘Resuli Ahmede’.

“Zajedno sa svojim kolegom, imamom Muslimanskog kulturnog centra Ljubljana, Nevresom Mustafićem, inače vrhunskim tekstopiscem, slušao sam poznatu staru marokansku kasidu, u svijetu poznatu kao “Fiyashiyya”, i došli na ideju da Nevres-ef. napiše tekst budući da nije bilo, koliko je meni poznato, bosanske verzije ove kaside. Odatle prva ideja za kasidu na kojoj smo sa zadovoljstvom radili jer je vesela, u mekamu “Adžemu” koji se uči u veselim prilikama, a posebno je zastupljen u zemljama magreba kao i na dalekom istoku (Malezija i Indonezija) pogotovo u svečanim prilikama kao što su džume i bajrami”, govori nam Ahmed.

Ahmeda smo pitali zbog čega je kasida predstavljena baš u mjesecu Ramazanu, te koja je njena poruka.

“Ilahije i kaside se njeguju tokom cijele godine, ali posebno u mjesecu ramazanu. Ovu kasidu smo premijerno prikazali upravo u prediftarski vakat prvog dana ramazana, kako bi smo u kuće postača u to odabrano vrijeme unijeli još veću radost.”

Ahmed ističe kako kasida govori o sreći vjernika kada se spomene naš poslanik Muhammed, a.s.

On dodaje da je posebna radost jedan hadis koji govori o onima koji će na Sudnji dan doći svijetlih i čistih lica od abdesta, a upravo taj hadis bio je glavna inspiracija autoru teksta.

“Zbog toga mislim da bi bilo najbolje da taj hadis prenesemo javnosti u cjelosti kako bi poruka kaside dobila potpuno značenje: “U Muslimovom Sahihu je zabilježen hadis od Ebu Hurejre, koji prenosi da je Allahov Poslanik, s.a.v.s., došao na neko groblje i rekao: „Esselamu alejkum boravište naroda koji vjeruje! I mićemo vam se, inšallah pridružiti, a želio bih da vidimo našu braću.“Ashabi upitaše: „Zar mi nismo tvoja braća, Allahov Poslaniče?“ Poslanik, s.a.v.s., odgovori: „Vi ste moji ashabi, a braća su oni koji još nisu došli na ovaj svijet.“ Ashabi upitaše: „Kako ćeš prepozanti one koji još nisu došli a od tvog su ummeta, Allahov Poslaniče?“ Poslanik, s.a.v.s., odgovori: „Recite mi, kada bi čovjek imao konja bijele grive i bijele glave, da li bi ga mogao prepoznati među potpuno crnim konjima?“ Rekoše: „Mogao bi, Allahov Poslaniče.“ Poslanik, s.a.v.s., reče: „Naša će braće doći svijetlih i čistih lica od abdesta, a ja ću ih predvoditi na Havd (vrelo Poslanikovo, s.a.v.s.).“”

Tekst kaside pisao je Nevres Mustafić, koji je između ostalih, napisao i kaside “Ramazanska večer” koja je svima nama ušla u srce i simbol je ramazana u našim kućama, ali i “Kad tekbiri zažubore” koja govori o bajramskom veselju.

“Aranžman je uradio svima nama dragi Eldin Huseinbegović, s kojim je posebno zadovoljstvo raditi. U njegovom studiju “Džan” u Sarajevu snimali smo i vokale, a pomogla mi je i moja sestra Amina koja je otpjevala prateće vokale. Da bi to sve zaokružili u jednu cjelinu, snimio sam spot u produkciji “Media control Sarajevo” Ahmeda Smailbegovića, mladog i perspektivnog videoproducenta.”

Kasida je snimana na dvije lokacije u Sarajevu, i to u Centru za Kur’an i Sunnet Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu. Ahmeda smo pitali zbog čega je spot sniman na ovim lokacijama.

“Osim predivnog ambijenta ovog prostora, sam naziv ovog prostora može odgovoriti na pitanje zašto smo odabrali baš ovu lokaciju. Osim Centra, snimali smo i u Istiklal džamiji, centralnoj džamiji Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo. Drugi naziv Istiklal džamije jeste Indonežanska džamija, a kao što smo već spomenuli, mekam u kojem je snimljena ova kasida je posebno zastupljen na tom podneblju. Mogu reći da sam spojio dvije lokacije čije su ustanove obilježile moj boravak u Sarajevu, a to su moj Fakultet i Medžlis čijeg hora sam bio član nekoliko godina.”

Na kraju Ahmed je uputio i ramazansku poruku čitaocima portala Hanuma.ba.

“Koristim se ovom prilikom da čitateljima portala Hanuma.ba čestitam dolazak mubarek mjeseca ramazana i da učinim dovu da nam Uzvišeni primi sve naše ibadete, a posebno post za kojeg On kaže da je Njegov i da za njega posebno nagrađuje. Ramazan šerif mubarek olsun!”.

The post Ahmed Alili povodom Ramazana prestavio kasidu ‘Resuli Ahmede’ (VIDEO) appeared first on Hanuma.ba.