Obilježena 30. godišnjica Regionalnog savjetovanja Patriotske lige u Tojšićima

U Tojšićima je obilježena 30. godišnjica Regionalnog savjetovanja općinskih štabova Patriotske lige sjeveroistočne Bosne koje je održano na današnji dan, 11. januara 1992. godine u Osnovnoj školi Tojšići.

Obilježavanju su prisustvovali članovi Saveza boraca Patriotske lige, predstavnici drugih boračkih organizacija, ministarstva za boračka pitanja Tuzlanskog kantona, te predstavnici Općine Kalesija.

Prisjećajući se te 1992. godine iz Tojšića je poslana poruka da ima Bosne i Hercegovine i da će je biti bez obzira na sve lošiju situaciju u zemlji koja je na rubu rata, te ako zatreba, ima ko i da brani Bosnu i Hercegovinu.

Na današnji dan 1992. godine općinski štab Patriotske lige Kalesija dobio je važan zadatak da organizuje jedno od najznačajnijih savjetovanja Patrotske lige u Bosni i Hercegovini.

Savjetovanje je okupilo pripadnike opštinskih štabova Patriotske lige i komandire specijalnih jedinica Patriotske lige regije sjeveroistočne Bosne. Bilo je to vrijeme nadolazeće agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu, u uslovima kada je rukovodstvo pobunjenih bosanskih Srba već krenulosa aktivnostima na stvaranju paradržavnih tvorevina formiranjem tzv. srpske republike u Bosni i Hercegovini 9. januara 1992. godine.

Nakon Tojšića, početkom februara održano je još jedno vrlo značajno, Regionalno savjetovanje u Mehuriću kod Travnika. U aprilu 1992. je osnovan Štab Teritorijalne odbrane Republike BiH, a zatim i Armija Republike Bosne i Hercegovine. Njenim osnivanjem Patriotska liga zvanično prestaje da postoji, a svi njeni pripadnici postaju borci Armije.

Nosioci ovogodišnjeg obilježavanja godišnjice Regionalnog savjetovanja Patriotske lige si Općinski odbor za obilježavanje značajnih događaja, Udruženje boraca PL Kalesija – Savez boraca PL TK dok su pokrovitelji manifestacije Općina Kalesija – Općinski načelnik i Ministarstvo za boračka pitanja TK.