5 znakova leukemije za koje svaka žena treba da zna

Vjerovali ili ne, većina novih krvnih ćelija koje vaše tijelo proizvodi nastaje u koštanoj srži. Kod osoba koje imaju leukemiju, jedna od tih novih krvnih ćelija mutira i postaje kancerogena. Nakon toga ona počinje da se umnožava ili pravi kopije sebe te bolest na taj način napreduje.

Postoji nekoliko “podtipova” leukemije, a koji se definišu na osnovu vrste krvnih ćelija koje mutiraju. Sami simptomi oboljenja zavise od podtipa, a ovi su najčešći kod odraslih osoba koje su pogođene ovom bolešću.

Blijeda koža

Kada se leukemija razvije, nove (krvne) ćelije koje su oštećene od karcinoma mogu “preuzeti” koštanu srž čime se otežava rast i razvoj zdravih ćelija. S obzirom da tijelo ima manje zdravih ćelija, može doći do razvoja anemije usljed koje koža postaje blijeda.

Zamor

Kao što je slučaj kod mnogih drugih oboljenja, zamor je i veoma čest simptom leukemije. Ukoliko osjećate konstantan zamor, a posebno ako je nedostatak energije veoma primjetna promjena u odnosu na ono kako ste se osjećali, obavezno se obratite doktoru. Anemija može, takođe, biti krivac za ovakvo stanje.

Infekcije ili groznice

Vaše krvne ćelije veoma su važna komponenta vašeg imunološkog sistema. Ukoliko one nisu zdrave, kao što je slučaj sa ovima kod leukemije, možete očekivati da ćete češće biti bolesni. Infekcije ili groznice jedan su od najčešćih simptoma koje možete imati.

Kratak dah

Uz osjećaj iscrpljenosti, kratak dah nešto je na šta bi trebalo da obratite pažnju. Naročito tokom fizičke aktivnosti, ako primijetite da ostajete bez daha, a što se u potpunosti razlikuje od onoga što je uobičajeno, obratite se doktoru.

Sporo zarastanje rana

Ukoliko imate osjećaj kao da je potrebna cijela vječnost da bi manje posjekotine ili rane zarasle ili ako vam se na tijelu pojavljuju modrice, ti simptomi mogu ukazivati na promjene u krvnim ćelijama koje se povezuju sa leukemijom. Male crvene tačke na tijelu, poznate pod nazivom petehije, mogu takođe ukazivati na leukemiju. Petehije se najčešće pojavljuju na donjim ekstremitetima.

Autor: minimagazin.info