28 godina od osnivanja SDA u Kalesiji: U subotu (18.augusta) Tribina u BKC-u, gost Šefik Džaferović

Ovih dana navršava se punih 28 godina od osnivanja Stranke demokratske akcije u Kalesiji.
Osnivačka skupština Stranke demokratske akcije Kalesija održana je 19. augusta 1990. godine na prepunom Gradskom stadionu u Kalesiji. Bio je to najveći politički skup u povijesti Kalesije. Na skup je data jednoglasna podrška svih prisutnih procesima buđenja nacionalne svijesti i afirmaciji nacionalnog identiteta Bošnjaka na našim prostorima.

SDA Kalesija je bila dio velikog bošnjačkog pokreta, oličenog u SDA i lideru Aliji Izetbegoviću, pokreta koji je spasio Bosnu od agresora. Po svom otporu agresiji Bošnjaci Kalesije,predvođeni Strankom demokratske akcije, postaju primjer dobre organizovanosti. Među prvima su bili izloženi udaru nadmoćnog agresora, međutim dobrom organizacijom uspješno se suprostavljaju i postaju prvi oslobođeni grad u Bosni i Hercegovini.
U poslijeratnom periodu ponajviše vlastitim snagama izvršena je obnova razrušene opštine i pokrenuti su razvojni projekti.

Danas, 28 godina nakon osnivanja SDA, članovi SDA Kalesija se i dalje zalažu za očuvanje izvornih principa na kojima je SDA osnovana, uz istovremeno zalaganje za rješavanje svakodnevnih životnih problema građana i uređenje BiH kao moderne evropske države.

U povodu obilježavanja 28. godišnjice osnivanja SDA Kalesija, u subotu, 18. augusta, sa početkom u 16,00 sati, kod mejtefa u Prnjavoru biće upriličeno prigodno druženje osnivača i aktivista ove stranke iz vremena njenog osnivanja. Da podsjetimo, jula mjeseca 1990. godine u mejtefu u Prnjavoru održani su prvi sastanci Inicijativnog odbora za osnivanje SDA Kalesija.

Istog dana sa početkom u 18,00 sati u sali BKC-a „Alija Izetbegović“ u Kalesiji bit će održana Tribina: “Razgovor sa građanima” – na kojoj će kao gost nastupiti Šefik Džaferović, kandidat SDAza člana Predsjedništva BiH.

Prije tribine delegacija SDA, predvođena potpredsjednicima Edinom Ramićem i Šefikom Džaferovićem, položit će cvijeće i proučiti Fatihu ispred Centralnog šehidskog spomen-obilježja u Kalesiji.